Készül a Booking.com törvény: akár ki is szorulhat a magyar piacról

A hazai kis- és középvállalkozások érdekében törvénymódosításokat fog javasolni a Fidesz-frakció, amelyekről már egyeztetések is zajlanak – jelentette be Szatmáry Kristóf, a Fidesz országgyűlési képviselője.

Egyeztetések kezdődtek arról, hogy milyen jogszabály módosításokra lehet szükség a Booking.com-ügy miatt – mondta a képviselő a Magyar Nemzetnek. Szatmáry Kristóf hozzátette: a cég több tízmilliárd forinttal tartozhatott a hazai vállalkozásoknak, amelyek augusztus végére 98-99 százalékban megkapták az elmaradt díjakat. Elmondása szerint már nincs rendszerszintű probléma, a fennálló ügyekben pedig zajlanak a vizsgálatok.

A képviselő arról is beszámolt, hogy majdnem minden második vállalkozást érintett az ügy azok közül, akik a cég által fizetési módot igénybe vették. Van, aki néhány héttel később, mások hónapokig nem kaptak pénzt.

Szatmáry Kristóf megjegyezte, vizsgálják, hogy lehet-e uniós jogi keretek között szabályozni, hogy jelentős piaci részesedéssel rendelkező cégek milyen feltételekkel tarthassanak fenn az országban ügyfélszolgálatot.

További problémának nevezte, hogy az általános szerződési feltételek egyoldalú kikötéseket tartalmaztak a Booking.com-nál, amelyektől nem lehetett eltérni.

Azt is vizsgálják, hogy legyen-e olyan állami szerv, amelyik az ilyen nagyságú cégek általános szerződési feltételeit validálja. Azt is számításba veszik, hogy létrehozható-e a vállalkozók számára egy kártalanítási alap.

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/booking-botrany-fidesz-torvenymodositas.777033.html

Részvény: