Kemény döntést hozott az Egyesült Államok a cseppfolyósított földgáz exportjának ügyében

Az Egyesült Államok klímapolitikai okokra hivatkozva átmeneti időre felfüggeszti a cseppfolyósított földgáz (LNG) exportjáról szóló, függőben lévő döntéseket – közölte a Fehér Ház.

A Joe Biden elnök aláírásával pénteken megjelent közlemény szerint a felfüggesztés ideje alatt az amerikai kormányzat áttekinti a cseppfolyósított földgáz exportjának hatásait az energiaárakra, az amerikai energiabiztonságra és a környezetre. Az elnöki közlemény az új LNG engedélyekre vonatkozó szünetet egyben azzal magyarázza, hogy

a klímaválság a mai idők egzisztenciális fenyegetése.

Jennifer Granholm energiaügyi miniszter a döntésről azt mondta, hogy a felfüggesztés olyan országok exportkérelmét érinti, amelyekkel az Egyesült Államoknak nincs szabadkereskedelmi megállapodása.

A Fehér Ház klímapolitikai tanácsadója a cseppfolyósított földgáz-szállításokat érintő döntés részleteivel kapcsolatban elmondta, hogy új LNG-létesítmények engedélyezésére vonatkozó felfüggesztésről van szó, ami megduplázná a jelenlegi szállítási kapacitást, és ennek hatásaira vonatkozik a kormányzati felülvizsgálat. Ali Zaid az európai cseppfolyósított földgáz-szállításokról azt mondta,

az Egyesült Államok a jelenlegi és kivitelezés alatt álló szállítási kapacitások révén képes arra, hogy szövetségeseinek erős partnere legyen.

Közölte: 2022-ben a tervezett 37 milliárd köbméter helyett 56 milliárd köbméter cseppfolyós földgázt szállított az Egyesült Államok Európának, míg 2023-ban az előzetes megállapodásban szereplő 50 milliárd helyett 65 milliárdot.

A felfüggesztésről szóló döntés hátterével kapcsolatban hozzátette, hogy az Egyesült Államok elkötelezett amellett, hogy az évszázad közepére, azaz 2050-re nettó zéró kibocsátással működtesse gazdaságát, és 2030-ra félúton járjon ennek megvalósításában. Ennek részeként az Egyesült Államokban a fejlett nukleáris technológiák reneszánszát lehet látni – tette hozzá a Fehér Ház klímapolitikai tanácsadója.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240127_Az_Egyesult_Allamok_felfuggeszti_az_LNGexporthoz_kapcsolodo_letesitmenyek_engedelyezeset

Részvény: