Karácsony Gergely: A kormány új hídvámja elfogadhatatlan

A főpolgármester azt várja, hogy a kormány vonja vissza javaslatát az M0-s elkerülő út fizetőssé tételéről.

Naponta tízezreket sarcolna a kormány és dugókat okozna Budapesten: ezt jelenti valójában az M0-s fizetőssé tétele – írja Facebook oldalán Karácsony Gergely. Az M0-s hídjain a becslések szerint naponta 16 700 utazás történik a városon belül. Tízezrek használják tehát a hidakat, hogy Budapesten belül közlekedjenek, nekik most két választási lehetőséget nyújt a kormány: vagy fizetik a kormány új hídvámját, vagy minden nap több tíz kilométeres kerülőt kell tenniük, növelve ezzel a városi dugók számát – írja Karácsony Gergely.

A főpolgármester szerint teljes mértékben elfogadhatatlan az a várospolitikai felfogás, amit a kormány az M0-s gyűrűt használók sarcolásával képvisel. Ugyanis,

ha fizetőssé válik az M0-s, autósok tízezrei kényszerülnek majd arra, hogy hosszabb, kényelmetlenebb és környezetszennyezőbb útvonalon közlekedjenek.

Az intézkedés jelentősen rontaná a közlekedési lehetőségeket Óbuda és Újpest, valamint délen Budafok, Csepel és Soroksár között. Hozzátette, hogy „teljesen abszurd és elfogadhatatlan, hogy a BKK által megrendelt budapesti buszok után is útdíjat kell fizetni, amelyek egyébként budapesti célpontok között szállítják az utasokat az M0-s hídjain.”

Karácsony Gergely azt várja, hogy a kormány vonja vissza javaslatát az M0-s elkerülő út fizetőssé tételéről. Sőt, azt is szeretné, hogy az M0-s körgyűrű jelenleg fizetős szakaszai is ingyenesek legyenek.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20230902_Hidvammal_sarcolna_a_budapestieket_a_kormany

Részvény: