Kanada többszázmillió dolláros katonai támogatást nyújt Ukrajnának

Kanada 375 millió dolláros (128 milliárd forint) katonai támogatást nyújt Ukrajnának, és ukrán vadászpilóták képzésében is részt vesz – közölte Justin Trudeau kanadai miniszterelnök előre be nem jelentett szombati látogatásán Kijevben.

A kanadai kormányfő azt is elmondta a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közös kijevi sajtótájékoztatóján, hogy Kanada elkobozta azt az orosz tulajdonú Antonov teherszállító repülőgépet, amely tavaly szállt le Kanadában, és Ottawa megkezdte a légi jármű átadását Ukrajnának.

Trudeau kijevi látogatása során leszögezte: a dél-ukrajnai Nova Kahovka-i vízerőmű gátjának felrobbantása és az azt követő áradás az orosz katonai megszállás “közvetlen következménye” volt. Trudeau bejelentette, hogy Kanada az árvízkárok enyhítésére 10 millió dolláros (2,5 milliárd forint) gyorssegélyt nyújt Ukrajnának, és további 375 millió dollár értékű katonai felszerelést juttat el Kijevnek az ukrán katonai ellentámadás támogatása érdekében.

Zelenszkij szombaton bejelentette, hogy az ukrán katonai ellentámadás megkezdődött, de további részleteket nem árult el azonkívül, hogy megüzente a Kremlnek: az ukrán vezérkar igen lelkes és elszánt. “Az ukrán ellentámadás és a katonai védelmi műveletek párhuzamosan zajlanak Ukrajnában, de részleteket nem fogok elárulni arról, hogy hol tartanak” – fogalmazott az ukrán államfő.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/06/10/orosz-ukran-haboru-elo-hirfolyam-percrol-percre-tudositas-junius-10/#kanada-tobbszazmillio-dollaros-katonai-tamogatast-nyujt-ukrajnanak

Részvény: