Kaczynski újra miniszterelnök-helyettes lesz

Kormányfőhelyettesnek iktatja be szerdán Andrzej Duda lengyel elnök Jaroslaw Kaczynskit – erősítette meg Piotr Müller lengyel kormányszóvivő a korábbi nem hivatalos értesüléseket. A kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) elnöke pontosan egyéves szünet után tér vissza a kabinetbe.

Kaczynski egyedüli miniszterelnök-helyettes lesz Mateusz Morawiecki kabinetjében – mondta el Müller a PAP hírügynökségnek. Az eddigi négy kormányfőhelyettes – Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter, Piotr Glinski kulturális és örökségvédelmi miniszter, Henryk Kowalczyk tárca nélküli miniszter, valamint Jacek Sasin állami vagyonügyi miniszter – már benyújtotta lemondását. Miniszteri posztjukat továbbra is megtartják.

Müller az őszi parlamenti választások előtti „fontos megerősítésnek” nevezte Kaczynski visszatérését a kabinetbe. A 74 éves Jaroslaw Kaczynski 2020. október 6-tól 2022. június 21-ig is miniszterelnök-helyettes volt a Morawiecki-kormányban, akkor a belbiztonsági és a védelmi tárcákat felügyelte.

Forrás:(MTI)

Részvény: