Jogi probléma adódott Novák Katalin lemondásával kapcsolatban

Novák Katalin lemondása alkotmányellenes, pontosabban, a lemondás országgyűlési elfogadó nyilatkozathoz kötése – írta Karsai Dániel alkotmányjogász a Facebook-oldalán.

Az alkotmányjogi probléma lényege a következő – kezdi a gyors elemzést írásában: az Alaptörvény értelmében az elnöki megbízatás megszűnik az elnök lemondásával. Pont. Ehhez képest a köztársasági elnök jogállásáról szóló törvény szerint a lemondás érvényességéhez az Országgyűlés elfogadó nyilatkozata kell. Az Országgyűlés 15 napon belül döntése megfontolására kérheti az elnököt. Ha a köztársasági elnök hajthatatlan, az Országgyűlésnek a lemondását tudomásul kell vennie.

A jogállási törvény egyértelműen módosítja az Alaptörvényt. Márpedig Alaptörvényt sem feles többséggel, sem törvénnyel nem lehet módosítani. Ebben az esetben viszont egyértelműen bújtatott Alaptörvény-módosítás történt, ami alkotmányellenes. A rendelkezésre álló idő rövidsége miatt ezt a szabályt nem lehet megsemmisíttetni az Alkotmánybírósággal.

Ugyanakkor van mód az alkotmányellenes helyzet orvoslására – teszi hozzá a szakember.

Az Országgyűlésnek mindenfajta vita nélkül egyből el kell fogadnia Novák Katalin lemondását. Majd a lehető legkorábbi időpontban törölni a jogállási törvényből az Alaptörvénybe ütköző szabályozást.

Novák Katalin hivatalosan lemondott, de az Országgyűlés napokon belül felkérheti a folytatásra – így szól korábbi cikkünk, amelyben megírtuk az MTI híre alapján, hogy Novák Katalin leköszönő köztársasági elnök benyújtotta az Országgyűlésnek a lemondó nyilatkozatát, és innentől kezdve megkezdődött a visszaszámlálás. Azonban fontos tudni, hogy a parlament még adhat egy esélyt az államfőnek.

Forrás:https://www.economx.hu/belfold/novak-katalin-lemondas-alkotmany-jogasz.785091.html

Részvény: