Joe Biden összezördült Hszi Csin-pinggel

Az idén először beszélt egymással az amerikai és kínai elnök.

Több amerikai kormánytag pekingi utazásáról, valamint alacsonyabb szintű amerikai-kínai egyeztetésekről is megállapodott Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök idei első telefonos megbeszélésén.

Fehér Ház közleménye szerint a két vezető egyetértett országaik közötti kommunikációs csatornák nyitva tartásában a magas szintű diplomácia és munkacsoportok révén. Ennek részeként Jannet Yellen pénzügyminiszter, valamint Antony Blinken külügyminiszter is Kínába látogat – áll a közleményben.

Az elnöki hivatal tájékoztatása szerint Joe Biden a két ország közötti vitás kérdéseket érintve hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok továbbra is megteszi a szükséges lépéseket a fejlett amerikai technológia védelmében, annak megakadályozására, hogy azokat az amerikai nemzetbiztonság gyengítésére használják fel. A megbeszélésen szóba kerültek a TikTok korlátozására irányuló amerikai törvényhozási lépések is.

Joe Biden aggályait hangoztatta az orosz védelmi ipar számára nyújtott kínai támogatása, valamint annak európai és transzatlanti biztonságra gyakorolt hatásai miatt.

Az amerikai és kínai elnök legutóbb tavaly novemberben személyesen tárgyalt Kaliforniában.

Kína a háttérben, csendben nyírja ki az Intelt és az AMD-t – írta meg az Economx a napokban. Az amerikai-kínai kapcsolatok elmúlt években tapasztalt folyamatos romlását erősíti, hogy Kína új irányelveket vezetett be, aminek célja, hogy az amerikai Intel és az AMD mikroprocesszorait 2027-ig fokozatosan kiszorítsák a kormányzati számítógépekről és szerverekről. A távol-keleti nagyhatalom összesen 18, kínai processzort hagyott jóvá használatra, abból több is szerepel Washington exportfeketelistáján. Az Intelnek és az AMD-nek is Kína volt tavaly a legnagyobb piaca, az 54 milliárd dolláros forgalmának 27 százalékát, az AMD 23 milliárd dolláros forgalmának pedig 15 százalékát adta a távol keleti ország.

Forrás:https://www.economx.hu/gazdasag/biden-hszi-csin-ping-targyalas.787726.html

Részvény: