Izrael hajlandó szünetet tartani, de van egy feltétele

Ilyen humanitárius lépésről csak akkor lehet szó, ha ez a túszok kiszabadulását eredményezi – közölte Michael Herzog Izrael Egyesült Államokbeli nagykövete a CBS televíziónak adott interjúban. Szerinte azonban a Hamász nem gondolja komolyan a fogvatartottak elengedését.

Az izraeli diplomata állítása szerint mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az izraeli katonaság elkülönítse a terroristákat a palesztin civilektől. Emlékeztetett arra, hogy az izraeli hatóságok arra szólítják fel a polgári lakosságot, hogy a Gázai övezet déli része felé költözzenek, oda, ahol nem érheti baj őket, miközben a Hamász mindent elkövet annak érdekében, hogy ezt megakadályozza.

A nagykövet a polgári lakosok halálát tragikusnak nevezte, ugyanakkor azt is kijelentette, hogy Izrael nem adhat védettséget a Hamásznak csak azért, mert civilek mögé bújik.

Élesen bírálta ugyanakkor az Egyesült Államok diplomáciai megközelítését a Palesztin Hatóság volt Egyesült Államokbeli nagykövete, aki jelenleg az Egyesült Királyságban vezeti a palesztin külképviseletet.

Huszam Zomlot szintén a CBS televíziónak adott vasárnapi nyilatkozatában úgy vélte, hogy az Egyesült Államoknak a tisztességes közvetítő szerepében kellene feltűnnie, és nem az izraeli narratívát átvennie. Egyben bírálta, hogy Washington visszautasítja a tűzszünetre vonatkozó felhívásokat és ehelyett a „humanitárius szünet” elképzelését teszi magáévá. A palesztin diplomata feszültnek nevezte Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Mahmud Abbász, a Palesztin Hatóság elnökének vasárnapi találkozóját.

Az izraeli hadsereg „kettévágta” a Gázai övezetet
Az izraeli hadsereg bevonult a Gázai övezetbe, elérte a partot, és a katonai szóvivő szerint „tartják is a térséget”.

Forrás:https://www.economx.hu/kulfold/izrael-humanitarius-szunet-tuszok.779963.html

Részvény: