Itt a gyenge forint egyik következménye: valutára váltották pénzüket a magyarok

Több mint harmadával nőtt forintban a forgalomban levő valuta mennyisége.

Hét éve nem vásárolt annyi valutát a magyar lakosság, mint 2022-ben – írja a Portfolio az MNB előzetes statisztikai mérlege alapján. A valutaéhségnek csak részben volt magyarázata az, hogy a Covid után az emberek újra külföldre utazhattak: a forint gyengélkedése miatt válthatták át sokan a náluk levő készpénzt, így a forgalomban levő valuta aránya már 9 százaléka a teljes készpénzállománynak.

A forgalomban lévő valuta mennyisége 2021 végéhez képest 2022 szeptemberének végére 564 milliárd forintról 759 milliárd forintra nőtt. Az első három negyedévben összesen 195 milliárd forinttal több valutát vásároltunk, mint amennyit eladtunk, ebből a háztartásoknál 135 milliárd forint volt különbözet, a többi gazdasági szereplőnél mintegy 60 milliárd – írja a gazdasági portál.

Emlékezetes: egy évvel ezelőtt, az ukrajnai háború kitörése előtti napokban nagyjából 356 forintot kellett adni egy euróért, szeptember végén a jegyzés ára már meghaladta a 420 forintot. Jelenleg egy euró kb. 385 forint a nemzetközi piacokon.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20230218_Itt_a_gyenge_forint_egyik_kovetkezmenye_valutara_valtottak_penzuket_a_magyarok

Részvény: