ISW: Folytatódik a titkos mozgósítás Oroszországban

         A Háborúkutató Intézet Elemző Kutatóközpontjának (ISW) legfrissebb értékelése az Oroszország és Ukrajna közötti háborúról olyan információkat tartalmaz, amelyek szerint az Oroszországban Vlagyimir Putyin orosz elnök hangos kijelentése ellenére a mozgósítási kampány befejezéséről, ez továbbra is folytatódik, de burkoltan és nem az Oroszország egész területén.

         Az ISW elemzői megjegyzik, hogy Oroszország bizonyos régióiban – a Karéliai Köztársaságban és a Kabard-Balkár Köztársaságban – az orosz tisztviselők továbbra is idézést adnak ki mozgósításra. Maguk az idézések pedig továbbra is érkeznek mind a potenciális hadkötelesek regisztrációs címére, mind pedig a katonai korú férfiaknak a munkahelyükre vagy a lakóhelyükre történő kézbesítésére.

         Emellett szinte hivatalosan is folytatódik a toborzás az Oroszország szerződéses hadseregének soraiba – áll a dokumentumban. Az orosz védelmi minisztérium november 3-a óta folytatja a titkos mozgósítást önkéntes egységek megalakításának leple alatt. Mivel az orosz katonai központok megbízást kaptak a szerződéses szolgálatra önkéntesek toborzásának meghosszabbítására, bővült a szerződéses szolgálatba kerülők listája is. Ugyanis november 3-tól a szerződéses orosz hadsereg soraiba immár mind a büntetett előéletű, mind a fogyatékkal élők hivatalos státusza ellenére minden korú és egészségi állapotú férfi csatlakozhat. Emlékezzünk vissza, hogy korábban ez nem volt megengedett, és bármilyen büntetett előéletű, lejárt vagy érvényes, az orosz férfiak megfeledkezhettek a közszolgálatról, és még inkább a bűnüldöző szerveknél végzett szolgálatról – a rendőrség, a hadsereg, a bűnüldöző szervek, a mentőegységek stb. A rossz egészségi állapotú férfiaknak szintén tilos volt a hadseregben szolgálni (ahol Oroszországban mindig is a legszigorúbb volt az egészségügyi okok miatti kiválasztás), és ha a szerződéses katona egészségi állapota katonai szolgálata alatt romlott, orvosi vizsgálatot kapott, amelynek határozatai szerint úgy döntöttek, hogy kizárják a hadseregből. Bármilyen csoporthoz tartozó fogyatékkal élőknek megtiltották, hogy a hadseregben és más hatalmi és rendőrségi struktúrákban szolgáljanak.

         Szakértők azt javasolják, hogy a katonai komisszárok folytassák a titkos mozgósítási munkát, miközben önkéntes egységeket alakítanak ki.

         Az orosz hadsereg továbbra is gondokkal küzdött az újonnan mozgósítottak elhelyezésével kapcsolatban. A behívottak nem esnek át semmilyen gyakorlaton, de megbetegszenek, éheznek és az utcán alszanak. Közöttük is gyakori a huliganizmus.

         „Az Orosz Föderáció katonai rendőrsége az orosz Belügyminisztériumhoz fordult segítségért a rend helyreállításához, miután több mint 350 rendbontott és ittas mozgósított érkezett a belgorodi vasútállomásra” – közölte az ISW.

         Emellett az elemzők hozzáteszik, Oroszország továbbra is társadalmi visszahatásokkal néz szembe a részleges mozgósítás miatt.

         „A mozgósítottak az ígért kifizetések elmaradása miatt folytatták a tiltakozást Uljanovszkban. A társadalmi reakció csak erősödni fog, mivel az orosz illetékesek valószínűleg nem tartják be a részleges mozgósítás során a nyilvánosságnak tett ígéreteket” – összegezte az ISW.

         Az ISW dokumentumában megfogalmazottak arra utalnak, hogy Oroszországban a mozgósítási helyzet katasztrófához közel áll. Az „élőerő” hiánya miatt az Oroszország kormánya kockázatos lépésre kényszerült, és lehetővé tette a büntetett előéletű személyek fegyverfogását. A mozgósítási kampány kudarcára utaló közvetett  jelek kapcsán az orosz kormány úgy döntött, hogy a szolgálatra egyértelműen alkalmatlanokat csábítja az orosz hadsereg soraiba. Ezt azonban nem sikerült normális módon megtenniük, mivel az orosz fogyatékkal élőknek a hadsereg csak magas fizetést és pénzbeli kompenzációt tud nyújtani, amit a társadalmi tiltakozó aktivitás felfutásából ítélve az orosz hadsereg nem tud fizetni. Az orosz katonai kiképző egységek és központok túl sok újonccal szembesülnek, és most már nemcsak nem tudják képezni őket, hanem ellátni őket az alapvető szükségletekkel sem – melegséggel, tetővel a fejük felett, egyenruhával és élelemmel. Úgy tűnik, hogy az orosz hadseregben is hiányzik a fegyelem, ezt bizonyítja a médiában folyamatosan felkapott hírek a katonák részeg és drogos bohóckodásairól, a kiképzőközpontokban és mozgósítási pontokon elkövetett bűncselekményekről.

Részvény: