ISW: az ukránok költséges harcokba kényszerítik az oroszokat Bahmutnál, egy stratégiailag csekély jelentőségű városért

Volodimir Zelenszkij tegnap este a várakozásokkal ellentétben nem Bahmut feladását, hanem a város védelmének megerősítését rendelte el. Az Institute of Study of War (ISW) elemzésében azt írja, az ukrán védekezés költséges harcokba kényszeríti az oroszokat egy olyan városért, amely sem operatív, sem stratégiai szempontból nem fontos.

A bahmuti hadszíntér az ukrán harcoló fél számára stratégiai jelentőségűvé vált az orosz erők jelenlegi összetétele miatt, ugyanakkor a szervezet szerint fennáll a veszélye annak, hogy Ukrajna saját elit csapatait és szűkös felszerelését a börtönökből verbuvált Wagner-újoncokra pazarolja, akiket az oroszok ágyútölteléknek használnak. Megjegyzik: a Wagner sem tud korlátlan számú elítéltet toborozni, és a több tízezer halott Wagner-zsoldos, aki Bahmutnál esett el, a fontosabb katonai célok elérésénél még hiányzott.

Az ISW azt is hozzátette, hogy a hírek szerint a Wagner már az elit elemeit is bevetette, amelyeket orosz légi egységek támogatnak. Az ukrán fél számára a védekezés Bahmutnál jó alakalom lehet arra, hogy ezeket az alakulatokat pusztítsák.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner vezére tegnap arra figyelmeztetett, hogy Oroszország Bahmut közelében lévő frontvonalai összeomolhatnak, ha erői nem kapják meg a Moszkva által februárban megígért lőszert. Arról is beszélt, hogy az orosz reguláris hadsereg az utolsó emberig kész feláldozni őket Bahmutnál.

A kilenc hónapja tartó offenzíva során az orosz hadseregnek Bahmut 40 százalékát sikerült elfoglalni, ugyanakkor szinte teljes egészében körbekerítették a várost.

A hétfői csapatmozgások az alábbi térképeken tekinthetők meg:

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/03/07/zelenszkij-bahmut-orosz-ukran-haboru-2023-marcius-07/#isw-az-ukranok-koltseges-harcokba-kenyszeritik-az-oroszokat-bahmutnal-egy-strategiailag-csekely-jelentosegu-varosert

Részvény: