Irigykedhet a magyar kormány: vége lehet a lengyel jogállamisági eljárásnak

Didier Reynders igazságügyért felelős uniós biztos szerint lehetséges, hogy lezárják a jogállamisági eljárást, mivel a lengyel kormány elkötelezett a jogállamiság visszaállítása mellett.

Mint azt Varsóban pénteken nyilatkozta, meggyőződése, hogy Lengyelország képes teljességgel visszaállítani a jogállamiságot betartó és az Uniót támogató állam pozícióját. Hozzátette, nagyon érdekelt abban, hogy a lengyel kormány az ezzel kapcsolatos terveket előkészítse.

Szerinte az új lengyel igazságügyi miniszter beiktatásával lehetőség nyílik arra, hogy előkészítsék a 7. cikkely szerinti eljárás lezárását.

Reynders kiemelte, hogy szükség van a lengyel igazságszolgáltatási tanácsról (KRS) szóló törvény módosítására, melyet utoljára 2017-ben a Jog és Igazságosság (PiS) kormánya változtattak meg. Azóta például a bírói szervezetek helyett a szejm alsóháza dönt a bírói tanács tagjairól. Azonban az októberi választások után megalakult országgyűlés kétségbe vonta a megválasztásuk módját.

Az uniós biztos reméli, hogy az Európai Bizottság rövidesen pozitívan kiértékelheti a helyreállítási alap első részlegének folyósítását célzó varsói kérvényt, melyet 2023 végén nyújtottak be.

Mariusz Blaszczak, a PiS frakcióvezetője pénteken jelentette be, hogy a párt bizalmatlansági indítványt nyújt be az új igazságügyi miniszter, Adam Bodnar ellen, elmondása szerint azért, mert ő a felelőse annak, hogy a jogállamiságot a jelenlegi, Donald Tusk vezette kormánykoalíció tönkreteszi.

Forrás:https://www.economx.hu/kulfold/dider-reynders-donald-tusk-lengyelorszag-jog-es-igazsagossag-helyreallitasi-alap-europai-bizottsag.783771.html

Részvény: