Ingyen kapott meg az államtól egy másfél milliárdos belvárosi palotát Balog Zoltán egyházkerülete

A református egyház 15 év múlva akár el is adhatja az 569 négyzetméteres, irodaházként használt ingatlant.

Január végén ingyen kapta meg az államtól a Balog Zoltán vezette Dunamelléki Református Egyházkerület az Alkotmány utca 25. szám alatti irodaházat – írta az rtl.hu.

A lap belenézett a földhivatali papírokba, amiből kiderült, hogy az 569 négyzetméteres belvárosi ingatlan tulajdonát idővel el is adhatja az egyház, a magyar állam csak 15 évre jegyeztetett be elidegenítési tilalmat. 

Az 569 négyzetméteres irodaházat a hivatalos indoklás szerint a református egyház hivatali feladatainak ellátása érdekében kapta meg, és a tervek szerint egy konferenciaközpontot is kialakítanak benne

Az ingatlan 1950 óta volt a magyar állam tulajdonában, 2013 és 2017 között például az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő használhatta, mely annak az Emberi Erőforrások Minisztériumának a pályázatait kezelte, melyet hat évig Balog Zoltán vezetett.

Az elmúlt években már használták a reformátusok az irodaházat, de csak bérlőként.

Az ingyenes ingatlanátadást az állami vagyonról szóló, 2007-ben elfogadott törvény teszi lehetővé. Az Orbán-kormány több mint 250 ingatlant adott át különböző egyházaknak ingyenesen, ezek összértéke pedig csaknem 57 milliárd forint volt. Az rtl.hu úgy tudja, hogy idén az 1,4 milliárd forintot érő Alkotmány utcain kívül átadtak egy ingatlant a Váci Egyházmegye Szamaritánus Szolgálat Intézményfenntartó Központnak 68 millió forint értékben, valamint kettőt a Katolikus Karitasznak csaknem 40 millió forint értékben.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240423_ingyen-kapott-meg-az-allamtol-egy-masfel-milliardos-belvarosi-palotat-balog-zoltan-egyhazkerulete

Részvény: