III. Károly hivatalosan is kinevezte Rishi Sunakot miniszterelnöknek

Az előző kormányfő szintén felkereste kedden az uralkodót, aki elfogadta a lemondását.

III. Károly király hivatalosan is megbízta kormányalakítással Rishi Sunakot kedden – írja a BBC. Sunak az 57. miniszterelnöke lett ezzel az Egyesült Királyságnak, Károly rövid uralkodása alatt pedig már a második. Rishi Sunak a találkozó után elhagyta a Buckingham-palotát, és a Downing Street 10. felé tartott, és azonnal megkezdi az új kabinetének megalakítását.

Mély gazdasági válsággal kénytelen szembenézni az Egyesült Királyság – jelentette ki miniszterelnökként tett első hivatalos nyilatkozatában Rishi Sunak. Az új brit kormányfő a Downing Street-i hivatala előtt tartott beszédében kijelentette azt is, hogy elődje, Liz Truss hibákat követett el.

Sunak szerint nem az volt a baj, hogy Truss élénkíteni akarta a brit gazdaság növekedését, mivel ez „nemes cél”, de eközben „történtek bizonyos hibák”. Ezeket „nem rosszakarat okozta, de ettől függetlenül ezek hibák voltak” – fogalmazott a brit miniszterelnök.

Gyorsított eljárásban választotta meg a leendő miniszterelnököt Nagy-Britannia, vagyis a szokások alapján a kormányzó Konzervatív Párt, miután múlt héten mindössze 44 Downing Streeten töltött nap után lemondott a szeptemberben megválasztott Liz Truss.

Truss kedden szintén felkereste a brit uralkodót, aki formálisan elfogadta a kormányfő lemondását. Truss – akit III. Károly király édesanyja, II. Erzsébet királynő szeptember 6-án, halála előtt mindössze két nappal nevezett ki miniszterelnökké – alig 45 napig állt a Konzervatív Párt élén, és a brit politikatörténetben ő töltötte a legrövidebb időt a miniszterelnöki poszton.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221025_III_Karoly_kinevezes_Rishi_Sunak_miniszterelnok

Részvény: