Így vásárolnak autót a magyarok, illetve így nem

Ha ugyanannyiért lehetne megvenni egy villanyautót, mint egy konnektoros vagy sima hibridet, illetve hagyományosat, akkor is sokan választanák az utóbbit. A magyarok egynegyede pedig egyáltalán nem akar autót vásárolni.

A Datahouse statisztikáiból kiderül, hogy az év első hónapjában alig több mint 47 ezer autót helyeztek forgalomba, ami közel 2 százalékos visszaesést jelent éves szinten. 2019 hasonló időszakában majdnem 61 ezer új autó kapott rendszámot, ehhez viszonyítva már több mint 20 százalékos a visszaesés – írja a Totalcar.

Európa-szerte és Magyarországon is tempósan növekszik az elektromosautó-flotta. Az uniós piacokon 50 százalékkal nőttek a villanyautó-eladások, Magyarországon pedig 38 százalékkal. Ez 545 ezer, illetve 2531 darab új elektromos autót jelentett. Közben a hibridek is nagyon népszerűek: az EU-ban 25 százalékra növelték részesedésüket a tavaly 23,3 százalékról, Magyarországon pedig megtartották a közel 40 százalékos arányukat.

Az elektromos autók térnyerése látványos, de a vásárlók egy része attól tart, hogy alacsony a hatótávolságuk, és nem lehet őket annyi helyen tölteni, ami szükséges volna. A magas ár is visszafogja az eladásokat. 

Kép: Pulzus

Milyen autót szeretnének a magyarok?

Honfitársaink 23 százaléka nem szeretne autót vásárolni. Mindössze 20 százalékuk döntene a villanyautó mellett. A hagyományos autók 26 százalékos eredményt értek el – derült ki a Pulzus Kutató felméréséből.

A nőknél jóval többen vannak, akik lemondanak az autóvásárlásról, 28 százalékukra igaz ez. Ezzel szemben a férfiak 19 százaléka tartozik ebbe a táborba. Az elektromos autókat lényegében azonos arányban választanák. A fiatalok (18-39) évesek és a negyvenesek, ötvenesek legnagyobb része hagyományos autót vásárolna. A hatvan felettieknél tízből négyen nem akarnak már autót venni.

Az alapfokú végzettségűek nagy része nem akar autót vásárolni. A középiskolát végzettek favoritja a hagyományos motorral szerelt autó, a diplomásoknál pedig a villanyautók lettek a befutók. A budapestiek 16 százaléka szeretne villanyautót. A fővárosi közlekedési viszonyokra, ezen belül elsősorban a torlódásokra adott válaszként értékelhető, hogy a budapestiek több mint harmada nem akar autót vásárolni. 

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/autopiac-hibrid-elektromos-arfekves-kutatas.774306.html

Részvény: