Így segíti Kína Oroszországot az Ukrajna elleni háborújában

Kína jelentős katonai segítséget nyújtott Oroszországnak az Ukrajna ellen tavaly februárban indított invázió előtt és a háború kezdete után is folytatta a kettős hasznosítású eszközök szállítását. A részletekről a brit Telegraph írt.

A lap szerint Kínából az invázió kezdete óta több tízezer szállítmány érkezett Oroszországba, s ezzel Peking nem tartja magát azon ígéretéhez, hogy az ukrán-orosz konfliktus ügyében fenntartja semlegeségét és egyik félnek sem szállít katonai felszereléseket. A Telegraph értesülései szerint a háború kezdete előtt az orosz hadsereg egyebek mellett ezer drónt importált Kínából – ezeket egy kínai „játéknagykereskedelmi cég” adta el egy hasonló orosz vállalatnak.
Az utóbbi hónapokban is tart a kettős – polgári és katonai – felhasználásra alkalmas eszközök kínai exportja, Oroszország egyebek mellett repülőgép hajtóműveket és navigációs berendezéseket vásárol indiai és Costa Rica-i közvetítőkön keresztül. Érkeznek Oroszországba a különleges távcsövek is, amelyeket az exportpapírok szerint „vadászatra” használnak majd.

Az oknyomozó riport szerint ugyan Kína – a nemzetközi szankcióktól tartva – már küld Oroszországnak fegyvereket – Oroszország számára az ázsiai ország vált a legfontosabb kereskedelmi partnerré.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230820_Igy_segiti_Kina_Oroszorszagot_az_Ukrajna_elleni_haborujaban

Részvény: