Így einstandolja ukránok ingatlanjait az orosz állam

A jogilag furcsa állapotok miatt virágzik a feketepiac a megszállt területeken.

Az orosz állam kisajátítja az elmenekült ukránok házait és lakásait a megszállt területeken. Az üres lakásokba azután az orosz állam Putyinhoz hű orosz családokat költöztet be gyakran egyenesen Oroszországból – írja a hamburgi Der Spiegel.

22 ezer “tulajdonos nélküli házat és lakást” regisztráltak Luhanszk tartományban azon az alapon, hogy “a tulajdonosok nem egyenlítették ki a gáz- és villanyszámlát” az orosz csapatok 2022. február 24- i támadása óta. Luhanszk tartományban március óta van érvényben az a rendelet, amelynek alapján államosítani lehet az üresen álló házakat illetve lakásokat.

Donyeck tartományban 30 ezer üres ingatlant regisztráltak. Ebben a tartományban van Mariupol, amelyet az oroszok hosszas ostrom után foglaltak el, elpusztítva a település jó részét. Az orosz hatóságok le akarnak sújtani azokra, akik kitartanak a kijevi kormány mellett: ”a kisajátítási listákra természetesen felkerülnek azok, akik illegális tevékenységet folytatnak a helyi kormányzat vagy az orosz állam ellen” – jelentette ki Nyikolaj Pasztusenko, az új orosz vezetés egyik embere Zaporizzsja megyében. Ott a régi tulajdonosokat arra kényszerítik az orosz hatóságok, hogy igazolják papírokkal, övék az ingatlan. Tatyjana, aki édesanyjával elmenekült, meg is tette ezt. Elküldte az érvényes tulajdoni lapot. Mire a helyszínen a hatóságok azt követelték: jelenjen meg személyesen. Tatyjana, aki az ukrán kormányzatnak dolgozott korábban, nem mer hazamenni, mert fél, hogy akkor letartóztatják az oroszok. Így valószínű, hogy elveszti négyszobás lakását.

Tatyjana nem adta föl: lányát kérte meg arra, hogy külföldön egy orosz konzulátuson jegyeztesse be a tulajdonjogot, de kérését elutasították. “Ez az orosz jog szerint is törvénytelen” – háborog a nő, aki végül jelezte az ukrán rendőrségen, hogy lakását törvénytelenül elkobozták. Sőt, a szomszédok jelzései alapján a kisajátított lakásba be is költöztek az orosz közlekedésrendészet emberei.

Egy Németországba menekült ukrán család értesítést sem kapott. Csak a szomszédok telefonálták meg: lakásukba beköltözött egy orosz család.

Virágzik az ingatlan feketepiac

A kétségbeejtő helyzetben sok ukrán család megpróbálja értékesíteni az ingatlanát, mielőtt az orosz állam rátenné a kezét, csakhogy jogilag furcsa állapotok uralkodnak a megszállt területeken, ahol az ukrán törvényeket már nem ismerik el, de az új orosz törvények sem uralkodnak. Mindenütt a helyi hatóságok döntenek – kényük-kedvük szerint.

A Der Spiegel tudósítója megkérdezett egy jegyzőt Kijevben, hogy mi is most a jogi helyzet a megszállt területeken. Az ukrán törvények szerint az ingatlanok eladása oroszoknak a megszállt területeken illegális – hangsúlyozza a jegyző. Már önmagában az is gondot okoz, hogy megszerezzék a tulajdoni lapokat a háború kellős közepén. Az oroszok pedig semmilyen adás-vételt nem ismernek el ukrán állampolgárokkal a megszállt területeken. Minden ingatlan adás-vétel csakis akkor érvényes, ha az eladó és a vásárló orosz személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel rendelkezik. Mariupolban a hivatalos közlemények, amelyek az ingatlankisajátítással foglalkoznak mindig megemlítik: csakis orosz útlevéllel érvényes minden ingatlanügylet.

2014 után. amikor az oroszok elfoglalták a Krím-félszigetet, Luhanszk és Donyeck tartományban még lehetett ingatlanügyleteket végrehajtani ukrán állampolgároknak is, de amióta a két “népköztársaságot” Oroszország részének nyilvánították, azóta ez megszűnt.

A jegyző Kijevben nem tehet mást, mint hogy korrekt módon tájékoztatja a kétségbeesett ügyfeleket a helyzetről. Azt tanácsolja nekik, hogy próbálják meg eladni az ingatlanukat az orosz törvények szerint, de tudomásul kell venniük, hogy ennek az adásvételi szerződésnek a jogosságát Ukrajna nem ismeri el hiszen a területet továbbra is saját részének tekinti.

Közben virágzik az illegális ingatlankereskedelem, ahogy erről egy ukrán televíziós újságíró beszámolt. Nyikolaj Osszicsenko Donyeck városában született, Mariupolban élt, de Kijevbe menekült, és onnan figyeli a fejleményeket. Elmondta a Der Spiegel tudósítójának, hogy a jegyzőknek és az ingatlanügynököknek bombaüzlet az illegális kereskedés, amelyet általában hamis papírokkal és strómanokon keresztül intéznek. A strómanok olyan ukrán állampolgárok, akik felvették az orosz állampolgárságot, vagyis van orosz útlevelük.

Az üzlet általában úgy megy végbe, hogy az ukrán eladó megkapja az ingatlan értékének körülbelül a 60%-át, a 40% jut a strómannak, aki ebből kifizeti a jegyzőt, aki lestemplizi az illegális alkut. A legnagyobb üzletet azok az ingatlanok jelentik Mariupol városában, amelynek a tulajdonosai az ostrom idején meghaltak. Ilyenkor aratnak a strómanok és a jegyzők.

Ki vesz lakást vagy házat ilyen körülmények között? Mindenekelőtt az orosz hatalom emberei: katonák és rendőrök vagy olyan helyi emberek, akik együttműködnek az orosz kormányzattal.

Az ukrán kormány hivatalosan nem mond semmit, hiszen Volodimir Zelenszkij elnök álláspontja az, visszaszerzik a megszállott területeket. A helyszínen kevesen hisznek ebben: Mariupol expolgármesterének tanácsadója, aki az ostrom után Kijevbe menekült, így írt a Telegramon: ”Ha van rá alkalmatok, akkor adjátok el a lakásotokat oroszoknak! Ha nekem volna lakásom Mariupolban, akkor én is eladnám azt:” Amikor a Der Spiegel rákérdezett, óvatosabban fogalmazott, mondván “engem abban a városban sokan ismernek, ezért nem tudnám eladni az ingatlanomat. Nem is akarom megsérteni az ukrán törvényt, de uniós cégek és bankok is vígan üzletelnek az oroszokkal a háború kellős közepén.”

Nyitókép: Rakétatámadás Zaporizzsja városában

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240509_igy-einstandolja-ukranok-ingatlanjait-az-orosz-allam

Részvény: