Húszmilliárd forinttal kevesebb készpénzt tartanak maguknál a magyarok, mint egy hónapja

Még mindig több készpénz van az embereknél, mint a tavalyi kampányosztogatás előtt, de hónapról hónapra egyre kevesebb marad.

8010 milliárd forintot tartanak a magyarok maguknál készpénzben – tette közzé a Magyar Nemzeti Bank a július végi adatokat. Ez 20 milliárd forintos csökkenés júniushoz képest, és 401 milliárddal kevesebb a tavaly decemberi csúcsnál.

Ugyan a kormány és az MNB is fontos célnak tartja azt, hogy ne készpénzben tartsák az emberek a megtakarításaikat, hanem tegyék például állampapírba – és egyébként is teljesen logikus bankba betenni, állampapírt venni belőle, vagy egyáltalán bármibe befektetni, hogy ne az infláció vigye el az értékét –, ebben sokáig teljesen sikertelenek voltak. 2015 elején például még csak 3700 milliárd forint készpénz volt a lakosságnál, 2019 elejére már több, mint 6000 milliárd, tavaly februárban pedig 7895 milliárd. Aztán jött a választás előtti osztogatás, és ez a szám gyorsan felugrott 8300 milliárd forint fölé, sokáig maradt is ott, hiába vette el a huszonöt éve nem látott nagyságúra növő infláció a készpénz értékét.

Idén viszont már lassan, de biztosan hónapról hónapra csökken a készpénzmennyiség. Ennek egy részét az magyarázza, hogy az elszabadult árak elől sokan bemenekítik a megtakarításukat valamilyen befektetésbe, és az is az okok között van, hogy sokan egyszerűen felélik a megtakarításaikat.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20230815_keszpenz_mnb_penz

Részvény: