Hszi-Csin-ping, Ferenc pápa és Orbán Viktor mellett a szaúdi koronaherceg is elhozná a békét

Mohammed bin Szalmánt eddig nem igazán békeközvetítőként ismertük meg a nemzetközi diplomáciában. A hétvégén viszont minden szem Szaúd-Arábiára szegeződik. A koronaherceg közel 40 ország képviselőit fogadja a Vörös-tenger partján fekvő Dzsidda városában, hogy az orosz-ukrán háború lehetséges lezárásáról tárgyaljanak.

Felgyorsultak a diplomáciai erőfeszítések. A sivatagi királyság trónörököse úgy gondolja, hogy segíthet az ukrajnai háború lezárásában. Mohammed bin Szalmán tavaly ősszel kulcsszerepet játszott az Ukrajnában harcoló orosz erők által elfogott nyugati zsoldosok szabadon bocsátásában. A hétvégén pedig ő a házigazdája egy csúcstalálkozónak, amelyen Ukrajna békéjéről tárgyalnak, Oroszország nélkül.

Közel 40 ország
Ukrán tisztviselők szerint a helyszín egy olyan áldás számukra, „amely teljesen lerombolja Oroszország narratíváját”, miszerint Ukrajnát csak „a kollektív Nyugat országai” támogatják. Arra számítanak, hogy akár 40 nemzet is képviselteti magát, köztük az Egyesült Államok és India.

A csúcstalálkozót megelőző napokban az ukránok kifejtették szándékaikat.

Szaúd-Arábiában az a célunk, hogy kidolgozzuk a jövőbeni globális békecsúcs megrendezésének lehetőségeit
– mondták, utalva Ukrajna béketervére.

Idén tavasszal Szaúd-Arábia és Kína bizalomépítő béketervet jelentett be Iránnal az ellenséges viszonyuk helyreállítása érdekében.

Béke Iránnal
Eddig ez működött is. Irán jemeni megbízottjai, a hutik nem támadják többé Szaúd-Arábiát iráni gyártmányú ballisztikus rakétákkal. A két ország újra megnyitotta diplomáciai képviseleteit egymás fővárosában, és ősztől valószínűleg a kereskedelemre is kiterjeszti újdonsült együttműködését.

A koronaherceg leginkább egy stabil olajpiacot és erősebb kereskedelmi kapcsolatokat szeretne az egész Öbölben. A térségbeli nézeteltérések önmagukban is veszélyesek. A háború – az olajban gazdag, nukleáris fegyverekkel rendelkező Oroszország és Ukrajna között – katasztrofális lehet – állapította meg a CNN.

Egyensúly megbillentése
Ezen a ponton a nemzetközi vélemény egyensúlyának megbillentése lehet a legjobb módja annak, hogy mindkét felet tárgyalóasztalhoz ültesse. Lehet, hogy Szaúd-Arábia éppen erre képes – fogalmazott a tárgyalásokról a Bloomberg.

Uniós pénzzel kompenzálják az ukrán gabonakárosult magyar gazdákat
Ősszel igényelhetik az ukrán gabonaimport miatti uniós kompenzációt a gazdák.

Forrás:https://www.napi.hu/kulfold/hszi-csin-ping-ferenc-papa-es-orban-viktor-mellett-a-szaudi-koronaherceg-is-elhozna-a-beket.775327.html

Részvény: