Hosszú távú biztonsági garanciákat kapott a G7-országoktól Ukrajna a vilniusi NATO-csúcstalálkozón

Az aláírók addig állnak ki az orosz agresszióval szemben védekező Ukrajna mellett, amíg szükséges – földön, vízen és levegőben egyaránt.

Hosszú távú biztonsági garanciákról szóló deklarációt írtak alá Ukrajna számára a hét vezető ipari hatalom alkotta csoport (G7) tagjai. (Egészen pontosan az Egyesült Államok, Németország, Japán, Franciaország, Kanada, Olaszország és Nagy-Britannia.)

A közös nyilatkozatot, mely azt körvonalazza, hogy a szövetségesek milyen támogatást nyújtanak Ukrajnának bármilyen jövőbeni támadás elrettentéséhez, valamint visszaveréséhez, a vilniusi NATO-csúcson adták ki a G7-országok

Ebben azt vállalják, hogy

további védelmi felszereléseket szállítanak Ukrajnának,
kiterjesztik és felgyorsítják a hírszerzési információk cseréjét,
erősítik a kiber- és hibridfenyegetések elleni védelemhez nyújtott támogatásukat,
kiterjesztik a kiképzési programokat és a hadgyakorlatokat,
emellett hozzájárulnak az ukrán ipar fejlesztéséhez is.
Az aláírók szerint addig állnak ki az orosz agresszióval szemben védekező Ukrajna mellett, amíg szükséges. Ezen kívül nemzetközi kerettervet dolgoznak ki Kijev számára, amely lehetővé teszi, hogy két- és többoldalú megállapodások alapján hosszú távra biztosítsák az országnak a védelmi támogatást.

A nyilatkozat szerint ugyanakkor Ukrajna is lépéseket tesz egyebek között az igazságügyi és gazdasági reformok, az átláthatóság biztosító intézkedések terén.

Az aláírás utáni sajtótájékoztatón részt vett Joe Biden amerikai elnök is, aki délután kétoldalú találkozót is tartott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Biden szerint a közös nyilatkozattal a G7-országok azt akarták világossá tenni, hogy „támogatásuk hosszú ideig fog tartani”. Hangsúlyozta azt is, hogy nem várják meg a NATO-csatlakozási folyamat végét, mielőtt hosszú távú biztonsági kötelezettségvállalásokat garantálnának Ukrajnának.

„Ez egy olyan folyamatot indít el, amelyben tagjaink, és mindenki, aki még részt kíván benne venni, hosszú távú, kétoldalú biztonsági kötelezettségvállalásokról fog tárgyalni Ukrajnával” – nyitotta meg mások előtt is a segítség lehetőségét az amerikai elnök. (A spanyol kormány egyébként már csatlakozott is a támogatókhoz.)

Biden hangoztatta, hogy a nyilatkozat biztosítja a csoport támogatását Kijevnek hosszú távon, földön, vízen és levegőben egyaránt. A nyilatkozat szerint technikai és anyagi segítségről egyaránt szó van.

Biden után Zelenszkij a G7 vezetőinek és a NATO tagjainak is megköszönte a garanciákat, és rövid beszédében utalt arra is, hogy a tagállamok egyéni felajánlásokat is tettek Kijevnek.

Az ukrán elnök délelőtt Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral is sajtótájékoztatót tartott, amely már ugyan kevésbé volt feszült hangulatú, mint keddi nyilatkozatai, de így is hangsúlyozta, jobban örültek volna neki, ha meghívást kapnak a szövetséghez való csatlakozásra.

Zelenszkij az új NATO-Ukrajna Tanács ülése után Twitteren később még hozzátette, hogy az ukránok többsége „konkrétumokat vár” azokról a feltételekről, melyeket Kijevnek teljesítenie kellene a NATO-csatlakozáshoz.

„Mi biztonsági garanciákként tekintünk rájuk” – mondta Zelenszkij, aki megismételte azt is, hogy megérti, hogy addig nem lehetnek a NATO tagjai, amíg háborúban állnak.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230712_G7_hosszu_tavu_biztonsagi_garancia_Ukrajna_NATO_Vilnius

Részvény: