Hivatalosan is legálissá vált az orvosi célú kannabisz Ukrajnában

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta azt a törvényjavaslatot, amely engedélyezi a kannabisz orvosi célú használatát Ukrajnában – írja a parlamenti adatbázis alapján a Reuters.

Egy törvényhozó szerint több mint 6 millió embernek, köztük rákbetegeknek, poszttraumás stressz zavarral küzdő civileknek és sebesült katonáknak van szüksége kannabiszt tartalmazó gyógyszerekre.

A Zelenszkij által kedden aláírt törvényjavaslat csak hat hónappal a hivatalos kihirdetése után lép hatályba, és a kannabisz szabadidős célú értékesítésének vagy forgalmazásának tilalma továbbra is érvény marad. Az ukrán elnök már tavaly nyáron arról beszélt, hogy itt az ideje az egészségügyi reformnak.

A parlament decemberben támogatta a háborús önkéntesek által támogatott jogszabályt, de Julija Timosenko volt miniszterelnök pártjának politikusai akkor megakadályozták, hogy a törvény Zelenszkijhez kerüljön, szerintük ugyanis az veszélyt jelent az ország jövőjére nézve.

Az ukrán egészségügyi minisztérium ezzel szemben támogatta a jogszabályt, de majd készíteni fog egy listát azokról a betegségekről és állapotokról, amelyek esetében fel lehet írni az orvosi célú marihuánát.

Ezen kívül a jogszabály különleges engedélyeket irányoz elő a kannabisz termesztésére és értékesítésére, a termelők 24 órás videós, a rendőrség által hozzáférhető megfigyelését is.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2024/02/16/orvosi-celu-kannabisz-ukrajna-legalis-zelenszkij-torveny-alairta/

Részvény: