Hét billegő államból hatban Donald Trump vezet az elnöki posztért folytatott versenyben

Szokatlanul nagy azonban a bizonytalanok, illetve a harmadik felet támogatók aránya.

Donald Trump a 2024-es választás hét leginkább billegő államából hatban vezet Biden elnök előtt, amit a Wall Street Journal új felmérése szerint a nemzetgazdasággal szembeni széles körű elégedetlenség és a Biden képességeivel, valamint a munkateljesítményével kapcsolatos komoly kételyek táplálnak.

A választás fő csatatereit vizsgáló felmérés szerint Trump 2 és 8 százalékpont közötti előnnyel vezet hat államban – Pennsylvaniában, Michiganben, Arizonában, Georgiában, Nevadában és Észak-Karolinában.

Az egyetlen kiugró eredmény Wisconsin, ahol a két jelölt döntetlenre áll.

Biden 2020-ban figyelemre méltó bravúrt hajtott végre: három államot – Pennsylvania, Michigan és Wisconsin – nyert meg az északi ipari térségben, amely a demokraták kezéből kicsúszott, és amely 2016-ban Trumpot támogatta. Még szűkebb különbséggel nyert Georgiában és Arizonában, két gyorsan diverzifikálódó déli és délnyugati államban, ahol a demokraták már régóta reménykedtek a győzelemben.

Két további államot is játékban lévőnek tekintenek: Nevadát, amelyet Biden nyert meg, de ahol a demokraták előnye csökkent, és Észak-Karolinát, amely 2020-ban csekély különbséggel ugyan, de Trumpot támogatta.

Mindkét kampánycsapat több százmillió dollárt fog költeni reklámra és választási erőfeszítésekre ebben a hét államban, amelyek 93 elektori szavazatot adnak a győzelemhez szükséges 270-ből.

A lap felmérése szerint a válaszadók 48 százaléka úgy gondolja, hogy a két elnök közül Donald Trump van a jobb fizikai és szellemi állapotban és csak 28 százalék gondolta azt, hogy ez inkább Bidenre igaz.

A kutatást a Wall Street Journal 4200 szavazó (minden államból 600) bevonásával készítette.

Persze mindez még nem a meccs végét jelzi, mivel szokatlanul nagy a bizonytalanok, és valamelyik harmadik indulót (pl. az oltásellenes aktivista jogászt, Robert. F. Kennedy Jr.-t) támogatók száma. Ez pedig azt jelenti, hogy a választók egy része kifejezetten elégedetlen a felhozatallal és valószínű, hogy az utolsó pillanatban fognak így, vagy úgy dönteni.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20240403_billego-allamok-trump-biden-kutatas-wsj

Részvény: