Házi őrizetben lehet az eltűnt orosz tábornok

Eltávolították a pozíciójából, majd házi őrizetbe vették Szergej Szurovikin tábornokot, írja orosz katonai bloggerek és a helyi média értesüléseire hivatkozva a Politico. A VChK-OGPU blog úgy tudja, hogy Szurovikin nem hagyhatja el a lakást, ahol fogva tartják, de látogatókat fogadtak, több beosztottját is beengedték. Hivatalos vizsgálat nem zajlik ellene, ám az orosz biztonsági erőkhöz közel álló hadiblog szerint a tábornoknak „kényelmetlen kérdésekre kellett válaszolnia”.

Az orosz Dossier Center című oknyomozó portál a Wagner-csoport elbukott zendülése után adta hírül, hogy az orosz reguláris erők tábornoka titokban a Wagner kötelékében állt, a katonai magáncég VIP-tagja volt. Rajta kívül még legalább harminc, magas rangú orosz katonai és hírszerzési tisztviselő személyi nyilvántartási számmal rendelkezett a Wagnernél, vagyis ők is VIP-tagjai voltak a szervezetnek.

A június végi Wagner-lázadás után a sajtó arról írt, hogy Szurovikint őrizetbe vették, ugyanis előre tudhatott a lázadásról.

Családja később cáfolta az őrizetbe vételt, de a tábornak azóta sem került elő, tartózkodási helyéről a Kreml sem adott tájékoztatást.

Szurovikint, az orosz légierő kitüntetett parancsnokát Armageddon tábornoknak becézik, a Szíriában végrehajtott, kíméletlen bombázásai miatt. Ő volt az Ukrajnában harcoló orosz csapatok parancsnoka, egészen idén januárig, mikor is leváltották.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/08/16/orosz-ukran-haboru-elo-tudositas/#hazi-orizetben-lehet-az-eltunt-orosz-tabornok

Részvény: