Házhoz ment Szijjártóért a helikopter, ami elrepítette Ukrajnába egy „hosszú” ungvári napra

A magyar külügyminisztert korábban meg is fenyegették, ám mivel a győri bencés rendház összes szerzetese imádkozik érte, szerinte „tutira nem lesz semmi gond”.

„Irány Ungvár, hosszú napunk lesz…” – írta közösségi oldalán hétfőn Szijjártó Péter külügyminiszter miután elindult találkozni ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával. Szijjártó hozzátette, mindent meg fog tenni azért, hogy a kárpátaljai magyar közösség visszakapja jogait.

A magyar külügyminiszter már reggel is posztolt arról, hogy elindult Ungvárra. A 300 kilométeres utat helikopterrel tette meg Szijjártó, a 444 információi szerint az ADS-B Exchange adataiból kiderült, hogy a helikopter a magyar rendőrség által üzemeltetett 477FC9 HEX kóddal ellátott jármű. A gép 7:38-kor szállt fel a dunakeszi reptérről, amely nem kevesebb mint 10 percre található a külügyminiszter házától.

Szijjártó a hivatalos kétoldalú találkozó előtt két héttel fenyegető levelet kapott. A külügyi hivatalnak címzett e-mailben azt tanácsolták a magyar külügyminiszternek, hogy csináltasson koporsót mielőtt Ukranába érkezik, mert lehet, hogy az Isten megbocsát, de az ukránok nem. A két ország között ez az első ilyen találkozó az orosz-ukrán háború kitörése óta.

Vasárnap reagált a külügyminiszter a levélre, megköszönte mindenkinek az aggódó üzeneteket, de szerinte nincs ok félni, a győri bencés rendház összes szerzetese imádkozik érte, úgyhogy „tutira nem lesz semmi gond”.

A hétfői Szijjártó-Kuleba találkozó javíthat a két ország eddig kifjezetten hűvös kapcsolatán, és nagyon sok múlik azon, mennyiben hajlandó az ukrán fél a kisebbségi törvénnyel kapcsolatban rugalmasnak mutatkozni. A találkozó megalapozhat egy jövőbeli Orbán-Zelenszkij-tárgyalást.

A halálos fenyegetésre reagálva az Orbán-kormányt leghangosabban védő Bayer Zsolt publicista úgy reagált, Szijjártó Péter ne menjen Ukrajnába, sőt, semelyik kormánytag ne menjen Ukrajnába, Orbán pedig végképp ne.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240129_Hosszu_napra_keszul_Ungvaron_Szijjarto_Peter

Részvény: