Hawaiira készül Joe Biden, de a helyiek elégedetlenek a szövetségi segítséggel

Hamarosan Hawaiira utazhat az amerikai elnök, aki jelezte, azért nem siet a tűzvész sújtotta tagállamba, mert nem szeretne útban lenni. A Mauit ért természeti csapásnak eddig 101 áldozata van de 1300 embert még keresnek.

Hawaii-ra készül John Biden, miközben több kritika is éri a szövetségi hatóságokat a Mauin pusztító katasztrofális tűzvész kezelése miatt – jelentette a BBC. Biden ebbéli terveiről Milwaukee-ben beszélt kedden, mint mondta, szeretné biztosítani a természeti csapás által érintett emberek számára mindet, amire csak szükségük van.

A történelmi főváros, Lahaina 80 százalékát porig égető tűzvésznek immár 101 halálos áldozata van, de 1300 embert még keresnek.

Biden jelezte, hogy azért nem utazott eddig a helyszínre, mert nem szerették volna az erőforrásokat és a figyelmet elvonni a segélyakciótól. “Nem szeretnék az útban lenni. Túl sok katasztrófa sújtotta területen jártam már – idézték az elnököt.

A hawaiiak eközben kritizálják azt, hogy az USA szövetségi hatóságai kezelték a katasztrófát: elégedetlenek a segítség mértékével és sebességével. Volt aki arra panaszkodott, hogy alig 500 dollár segély kapott, amiből a legtobb hotelben nem lehet kivenni egy szobát egy éjszakára sem.

Szövetségi szinten eddig 500 katasztrófaelhárítót vezényeltek a helyszínre, köztük 150 kutató-mentéssel foglalkozó szakembert. Biden szerint további embereket is küldenek, és minden elérhető szövetségi erőforrást az újjáépítés szolgálatába állítanak közte a hadsereg és a parti őrség erőforrásait is. Ezek mellett

a kisvállalkozókat alacsony kamatú kölcsönnel segítik az újjáépítésben,
minden háztartás 700 dollárnyi (körülbelü 250 000 forint) gyorssegélyt kap.
A helyi hatóságok szerint az áldozatok száma várhatóan tovább nő, ahogy egyre több holttestet találnak meg a kutatóegységek. Mauin eddig a tűzvész pusztította terület 25 százalékát tudták átvizsgálni.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230816_hawaii_maui_lahaina_tuzvesz_joe_biden_usa

Részvény: