Hatályba lépett a paksi hitel halasztott fizetéséről szóló szabály

Egy másik bank felé, euróban, de már fizetnie kell a magyar államnak.

Augusztus 16-i hatállyal, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter aláírásával élesedett a módosított paksi szerződésnek az a pontja, amely többek között halasztott fizetést tesz lehetővé Magyarország számára az atomerőmű bővítéséhez nyújtott hitelnél – derül ki a Hivatalos Értesítőből. Az erről szóló rendelkezés részletei egy hónappal ezelőtt, egy Oroszországban publikált rendeletből derültek ki, erről akkor a Portfolio írt először. A módosítás alapján a magyar állam euróban fizetheti az adósságát egy újabb hitelintézet felé – egy olyat kellett választani az eddigi, állami bank helyett, amely nem áll szankciós intézkedés hatálya alatt.

A finanszírozási szerződésben több technikai módosítás is történt. Ezek egyrészt egyszerűsítették a projekt finanszírozási-elszámolási keretrendszerét, másrészt beépítettek olyan elemeket is, amelyek az esetleges további nyugati szankciókra igyekeznek felkészülni.

Augusztus 16-tól számítva Magyarországnak 30 napja van arra, hogy a halasztás hatálya alá tartozó tételeket – például a háború kitörése óta keletkezett kamatköltségeket – kifizesse az orosz félnek.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20230815_Hatalyba_lepett_a_paksi_hitel_halasztott_fizeteserol_szolo_szabaly

Részvény: