Háromszáz milliárd dollárt szabadítanának fel a zárolt orosz pénzekből Ukrajna támagatására

Háromszáz milliárd dollárnyi, főként Európában lévő zárolt orosz központi banki pénz feloldását szorgalmazná az USA, hogy azt szövetségeseivel együtt Ukrajna javára fordítsák – írja a Guardian az AP híradására hivatkozva.

Az ötlet az utóbbi időben egyre inkább teret nyer, mert Ukrajna folyamatos finanszírozása mindinkább bizonytalanabbá válik. Ennek egyik oka, hogy az amerikai kongresszus – legfőképp a republikánus ellenállás miatt patthelyzetben van a további támogatások ügyében.

A globális fegyverkezés ráadásul most már az amerikai dollárnak is árthat.

A Biden-kormány szerint Ukrajnának azonban továbbra is azonnali pénzszükségletei vannak, amelyeket immár más eszközökkel kell kielégíteni.

Volodimir Zelenszkij az idei Világgazdasági Fórumon Davosban „határozott” döntést sürgetett arról, hogy a befagyasztott orosz vagyont “az orosz háború elleni védelemre és Ukrajna újjáépítésére” kell fordítani.

Putyin mindenekelőtt a pénzt szereti

– fogalmazott ukrán elnök, majd hozzátette: minél több milliárdot veszít Putyin, az oligarchái, barátai és a cinkosai, annál inkább bánni fogja, hogy háborúba kezdett.

A Biden-kormány illetékesei, akik korábban jogi szempontból aggályosnak tartották el az ötletet, most egyre nagyobb nyitottságot mutatnak. Penny Pritzker, az USA Ukrajna gazdasági fellendüléséért felelős különleges képviselője Davosban azt mondta, hogy az USA és G7-szövetségesei keresik a megfelelő jogi keretet.

A Világbank legutóbbi, 2023 márciusában kiadott ukrajnai kárfelmérése szerint az ukrajnai újjáépítés és helyreállítás költségei a következő 10 évben 411 milliárd dollárra rúgnak.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2024/01/18/orosz-ukran-haboru-elo-hirfolyam-31/#haromszaz-milliard-dollart-szabaditananak-fel-a-zarolt-orosz-penzekbol-ukrajna-tamagatasara

Részvény: