Három éve nem nőttek a bírói fizetések, a szakma 35 százalékos emelést szeretne

A kormány idén sem számol bírói fizetésemeléssel.

A harmadik év telhet el úgy a bírók számára, hogy az illetményüket a rekordmagas infláció ellenére sem emelik, mivel a kormány nem számol bírói fizetésemeléssel ebben az évben sem – írja a 24.hu. Répássy Róbert igazságügyi államtitkár a lap szerint erről az Országos Bírói Tanács múlt szerdai ülésén beszélt. Az igazságügyi alkalmazottaknál (írnokok, jegyzőkönyvvezetők, fogalmazók, bírósági titkárok) ellenben kénytelen lépni a kormány, az ő fizetésemelésükre 8–10 milliárd forintot tudnak átcsoportosítani.

A bírók helyzete olyan súlyos, hogy az egymással többnyire ellentétben álló szakmai szervezetek az Országos Bírói Tanács (OBT) februári ülésén egyöntetűen tarthatatlannak nevezték a kialakult szituációt. Az ülésen részt vett Varga Zs. András, a Kúria elnöke és Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke is.

Az ülésen egyhangúlag elfogadott javaslat értelmében idén januártól visszamenőleges hatállyal az illetményalap 35 százalékos megemelését kezdeményezik a jogalkotónál, jövő márciustól pedig a bírói illetményalapot a bruttó átlagkereset 150 százalékához kötnék.

“Azt, hogy itt valamit tenni kell, nem azért támogatom, mert támogatni kell, hanem azért támogatom, mert baj van” – mondta Varga Zs. a portál szerint. Senyei szerint pedig a bíróságok működőképességet veszélyezteti az alacsony bérezés miatti elvándorlás.

Az OBH elnöke a bíróságok költségvetésére vonatkozó javaslat részeként az illetményalap 35 százalékos emelésére tett javaslatot a jogszabályalkotás kezdeményezésére jogosult szervnél – közölte az OBH a lappal. Ezzel a a jelenlegi 566 660 forintos illetményalapot 765 ezer forintra emelnék 2025-től.

Szabó Sándor, Magyar Bírói Egyesület (Mabie) főtitkára arról beszélt, hogy ha a bíróságra vagyonőrt akar felvenni, annak nagyobb fizetést kell adnia, mint egy kezdő bírónak. “A 35 százalékos illetményemelés költsége egész évre vetítve összesen 33,4 milliárd forintot tesz ki. Ez nem lehet tétel, a kormány minden ülésén 30–50 milliárdokat csoportosít át a tárcák között” – mondta Szabó a kért emelésről a portálnak.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240424_birosag-birok-fizetesemeles-obh-obt-kuria

Részvény: