Harmadával esett vissza az ukrán gabonaexport a tavalyihoz képest

Harmadával csökkent Ukrajna gabonaexportja a tavalyihoz képest – derül ki az ukrán mezőgazdasági tárca által közölt adatokból. Eszerint a kivitel 9,8 millió tonnára esett vissza a eddig a 2023/24-es gazdasági szezonban, amely júliustól következő júniusig tart. A minisztérium közlése szerint tavaly ilyenkor Ukrajna már 14,3 millió tonna gabona exportján volt túl.

Ami a részleteket illeti: az idei szezonban az export 4,9 millió tonna búzát, 4,1 millió tonna kukoricát és közel 700 ezer tonna árpát tartalmaz. Az előző szezon hasonló időszakában Ukrajna 5,4 millió tonna búzát, 7,7 millió tonna kukoricát és 1,2 millió tonna árpát exportált.

A minisztérium közlése szerint a kereskedők novemberben eddig 550 ezer tonna gabonát exportáltak, szemben a 2022. november 1-7. közötti 1,07 millió tonnával.

A tárca a visszaesésre nem szolgált magyarázattal, a kereskedők és a gazdaszövetségek szerint azonban a fekete-tengeri ukrán kikötők blokádja és a dunai kikötők elleni orosz támadások a legfőbb okai a csökkenő exportnak.

Ukrajna hagyományosan mélytengeri a kikötőin keresztül szállítja a kivitelre szánt termékei nagy részét.

A kormány a múlt heti állásfoglalásában azt közölte, hogy új exportrendszert vezetnek be a legfontosabb élelmiszeripari termékek vonatkozásában. Ennek célja, hogy elejét vegyék az olyan visszaéléseknek, mint például az adóelkerülés.

Ukrajna kormánya 2023-ban a gabonafélék és olajos magvak piacán 79 millió tonna betakarít betakarítására számít. Az exportálható többletet 2023-2024-re mintegy 50 millió tonnára jósolják.

Forrás:(via The Guardian)

Részvény: