Gyurcsány kiadta a jelszót: Csináljunk közösen új, vigyázó államot, Orbán nélkül

Az állam most nem a mi államunk, ezért új, gondoskodó államot kell teremteni a DK elnöke szerint, aki kiadta a jelszót: “újraosztjuk a közös vagyont, közös lesz a haza, közös a döntés”. Gyurcsány Ferenc szerint új kormányra is szükség lesz, de erre is készen állnak az ellenzék legerősebb pártjaként.

A haza vigyáz rád – hirdetett új jelszót politikai évadnyitó beszédben Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke. A volt kormányfő azzal kezdte, hogy most a haza most nem ilyen, amilyennek szívesen látnánk, nem vigyázó, sőt: sok baja van ezen kívül is. Elmondta, “fájóan vesszük észre, hogy a haza nem vigyáz ránk, hogy az állam, ami állítólag a miénk, az nem a mi államunk.”

Ezen szerinte változtatni kell, méghozzá alaposan. Felszólított mindenkit: “Ne érjék be kevesebbel, minthogy vegyék újra birtokba az államukat, teremtsük meg közösen a kiváltságosok állama helyett az emberek államát, amely nem basáskodik, és ahol mi vagyunk az államalkotók, az állam szolgál minket, nem pedig fordítva.” A célt úgy fogalmazta meg: “Hajtsuk az államot a magunk akarata alá!”

Gyurcsány arról is beszélt, hogyan jutott ebbe a mostani helyzetbe az ország. “Talán a rövidlátás, az önzés, a vakhit kellett hozzá, de elhittük, hogy a befolyásosak és gazdagok mindezt megosztják majd velünk, de a vége az lett, hogy túszul ejtették az államot.” Hozzátette: a méltányos osztozkodás helyére az önzés lépett, és azt is megjegyezte:

a miniszterelnökkel a lelátón sustorogva ülők nem a pedagógusok vagy a hazájukat elhagyni kényszerülők képviselői.”

Ezen kell szerinte változtatni: “Fel kell mondani a csendes belenyugvás éveit, az elfogadás sehova nem vezető megoldását, és azt kell mondani, hogy elég!” A terv a DK elnöke szerint az, hogy “újraosztjuk a közös vagyont, közös lesz a haza, közös a döntés, mert nem lehet keveseké az ország”. Úgy vélte, szabadnak lenni azt jelenti, hogy nem tehetnek meg az emberrel mindent, amit akarnak.

“Fizessenek a gazdagok” – adta ki Gyurcsány a már évekkel ezelőtt még Botka László által kitalált kampányjelszót, amit azóta több ellenzéki pártvezező “újrahasznosított”, sőt, még majdnem Orbán Viktor is, aki a gazdagok különadójának bevezetésén gondolkodott 10 évvel ezelőtt (aztán meggondolta magát). Ami a jelszót illeti, Gyurcsány hozzátette:

a Fizessenek a gazdagok! szlogen nem fenyegetés, hanem figyelmeztetés, hogy hazafias kötelesség hozzájárulni a haza üdvéhez, és akinek többje van, az többel kell, hogy hozzájáruljon”.

A DK elnöke arról is szólt, hogy “a hazafiság nem hazafias dalok éneklése, az legfeljebb csak elnyomja az ellopott pénz csörgését”, ráadásul “hazafias dallal nem lehet fizetni a boltban”. Gyurcsány Lázár János Horthy-méltatására utalva megjegyezte: “Mi nem tisztelgünk olyan államfő előtt, aki egymillió embert küldött a halálba, inkább azokat tekintsük hőseinknek, akik mentették az életet.”

Orbán Viktort az ellenzéki pártvezető “a magát történelmi államférfivé maszkírozni kívánó kormányfőként” emlegette, teljesítményét pedig úgy foglalta össze, hogy az elmúlt 13 év mérlege “egy erkölcstelen hatalmi gépezet, egy nyikorogva is alig működő állam, szétzilált gazdaság és egyre súlyosabb megélhetési válság.”

Kitért Gyurcsány az inflációra is: megjegyezte, a kétharmad annyiban sikeres volt, bár ő erre nem lenne büszke, hogy a forint éppen a két évvel ezelőtti értékének a kétharmadát éri. Ennek okát Orbánban és kormánya politikájában látta. Mint mondta, a forint értékének harmadát “nem Soros, nem Brüsszel, nem a kommunisták vették el, nem is Gyurcsány, pedig attól sokminden kitelik.”

A DK elnöke szerint az elmúlt 13 évben azt sikerült még elérni, hogy nagyvárosokban hétvégén nem lehet szülni, és napközis tanár tart fizikaórát, felfüggesztenek 270 állami beruházást, bezárnak vasúti vonalakat, vagyis összességében “a magyar állam a megvertség állapotában a nem működés számtalan jelét mutatja.“

Ezért Gyurcsány szerint “szégyellnie kellene magát a kormánynak, nekünk meg az a dolgunk, hogy azt mondjuk, ebből elég volt”. Ami pedig a jövőt illeti, “fel kell készülni arra is, hogy majd utánuk tisztességesen kormányozzuk az országot”, de erre állítása szerint készen áll a DK és az árnyékkormány, ami “nagyszerű dolog, felkészültünk, rajtunk nem fog múlni”.

A következő időszak teendőit pedig Gyurcsány akként vázolta: “El kell mondani, hogy van ennek a kormánynak alternatívája, lehet más országot teremteni, van értelme a közös küzdelemnek, és a hazafias kötelességünk középpontjában az van, hogy a hazának hozzáértő politikára, tisztességes kormányra van szüksége, amely békét akar teremteni itthon és a világban”. Végül világossá tette:

békét akarunk, és ez a béke csak a kormányfő nélkül képzelhető el.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20230922_Gyurcsany_kiadta_a_jelszot_Csinaljunk_kozosen_uj_vigyazo_allamot_Orban_nelkul

Részvény: