Gyorsult az infláció Oroszországban

Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint októberben az éves infláció 6,7 százalékra nőtt a szeptemberi 6 százalékról.

Elemzők által várt mértékben gyorsult az infláció Oroszországban októberben éves összevetésben, miközben a becsültnél kisebb volt a fogyasztói árnövekedés havi szinten.

Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint októberben az éves infláció 6,7 százalékra gyorsult a szeptemberben mért 6 százalékról. Elemzők is 6,7 százalékos inflációra számítottak októberre. Tavaly októberben 12,6 százalékos éves inflációt mértek Oroszországban.

Az éves infláció már a negyedik egymást követő hónapban állt a jegybanki 4 százalékos inflációs cél fölött.

Havi összevetésben az infláció 0,8 százalék volt októberben a szeptemberi 0,9 százalék után. Elemzői várakozások átlagában a szeptemberivel megegyező, 0,9 százalékos havi infláció szerepelt. Az előző hónaphoz képest az élelmiszerárak 1,35 százalékkal nőttek, míg a nem élelmiszertermékek 0,55 százalékkal, a szolgáltatások pedig 0,48 százalékkal drágultak.

Az idei első tíz hónapban a fogyasztói árak 5,5 százalékkal nőttek.

Az orosz jegybank inflációs előrejelzése az idei évre 7-7,5 százalék, a gazdaságfejlesztési minisztériumé pedig 7,5 százalék.

Szakad a rubel, Oroszország megint bajban van
Tartósnak tűnik az orosz gazdaságra nehezedő nyomás: megint 100 rubelt kell adni egyetlen dollárért.

Forrás:https://www.economx.hu/kulfold/oroszorszag-inflacio-gyorsulas-rubel.780322.html

Részvény: