Fontos parlamenti választás lesz ma Spanyolországban

Spanyolországban előrehozott parlamenti választásokat rendeznek vasárnap. A spanyol demokrácia 16. parlamenti választásán 37,4 millió szavazásra jogosult 350 parlamenti és 208 szenátusi képviselői hely sorsáról dönt.

A szavazóhelyiségek reggel kilenctől este nyolc óráig tartanak nyitva, a Kanári-szigeteken az időeltolódás miatt este kilenc óráig.

Spanyolországban eddig még sosem rendeztek parlamenti választást az évnek ebben a hónapjában, mivel a spanyolok többsége ilyenkor tölti nyári szabadságát. Emiatt minden korábbinál többen, 2,6 millióan kérvényezték, hogy levélben szavazhassanak.

A választások előtt nyilvánosságra hozott utolsó közvélemény-kutatások többsége a konzervatív Néppárt (PP) győzelmét jelezte előre, és második helyre várta a jelenleg koalícióban kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspártot (PSOE).

A harmadik és a negyedik hely sorsa a magát a PP-től jobbra pozicionáló VOX párt és az újonnan alakult, több baloldali pártot tömörítő Sumar nevű formáció között dőlhet el.

A parlamenti választásokat az eredetileg tervezett decemberi időpontról azután hozta előre a kormány, hogy a koalíció pártjai a május végi helyhatósági választásokon vereséget szenvedtek, elveszítve az irányítást a tartományok és nagyvárosok többségében.

Forrás:(MTI)

Részvény: