Finn miniszterelnök: Nem tudom mi Orbán motivációja, de úgy tűnik, Putyinnak segít

Petteri Orpo szerint Putyin túl messzire ment Navalnij esetében.

„Orbán Putyin szövetségese? Szándékosan segít Oroszországnak?” – kérdezte a lengyel Rzeczpospolita újságírója Petteri Orpo finn miniszterelnököt.

Amit a svédekkel csinál, az Putyint segíti. Nem tudom, mi a motivációja, de úgy tűnik, igen

– felelte Orpo a lapnak adott interjúban. A finn miniszterelnök szerint „elfogadhatatlan, amit Magyarország tesz a svédekkel, nincs oka arra, hogy megakadályozzák a NATO-hoz való csatlakozást. Svédország készen áll, minden kritériumnak megfelel. Szükségünk van Svédországra a NATO-ban, hogy biztosítsuk a Balti-tengert”.

Orpo büszke rá, hogy két héttel ezelőtt az EU megállapodott az Ukrajnának szánt mintegy 50 milliárd eurós támogatásról, „Orbán zsarolása sem tudta ezt megakadályozni”. Arról is beszélt az interjúban, hogy korábban Lengyelország és Magyarország együttműködése hátráltatta az uniós egységet. „Az új lengyel kormánynak köszönhetően sikerült legyőznünk Magyarország vétóját Ukrajna támogatásával kapcsolatban. Ez nagyon fontos volt” – vélekedett a finn miniszterelnök.

Az interjúban szó esett Alekszej Navalnij haláláról, amiről Orpo elmondta, nem lepte meg, hogy az orosz ellenzéki politikus meghalt, de mélységesen elszomorítja, hogy ez megtörténhetett. Szerinte az orosz rezsim történetében nem példátlan ez az eset, de most egy lépéssel tovább ment: megölte a leghíresebb ellenzéki vezetőt. „Putyin túl messzire ment.”

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240219_Orban_Viktor_Vlagyimir_Putyin_szovetseg_NATOcsatlakozas_Svedorszag_Finnorszag_Petteri_Orpo_miniszterelnok_Alekszej_Navalnij

Részvény: