Fegyver és lőszer az ukrán fegyveres erők számára: rekord mennyiségű uniós katonai segítség méltóan hozzájárul Ukrajna védelmi képességéhez

Josep Borrell, az európai diplomácia vezetője bejelentette, hogy az európai intézmények és az EU tagállamai kötelesek legalább 21 milliárd euró katonai segélyt utalni Ukrajnának 2024. évre. Megjegyzik, hogy az EU tagállamai és intézményei eddig már 28 milliárd euró értékben biztosítottak katonai felszerelést Ukrajnának.

“Ezek nem előrejelzések és várakozások, ez a valóság. A tagállamok által közölt lista szerint Ukrajna 2024-es költségvetésében elkülönített, 21 milliárd eurós katonai támogatásáról beszélünk” – hangsúlyozta Borrell. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ezek az adatok még nem véglegesek, mivel egyes uniós tagállamok még nem határozták meg segélyeik nagyságát.

Németország január 31-ig már új katonai segélycsomagot adott Ukrajnának, amely páncélozott szállítókocsikat, aknamentesítő tankokat és több mint 1000 darab 155 mm-es tüzérségi fegyvert tartalmaz. Nagy-Britannia egymilliárd dolláros finanszírozást is bejelentett az ukrán fegyveres erők számára a London és más országok által kezelt nemzetközi alapon keresztül.

Megjegyzendő, hogy az Ukrajnának nyújtott holland segélyek összege 122 millió euró, amelyből 87 milliót 155 mm-es kaliberű tüzérségi lőszer vásárlására fordítanak. Ez kiegészíti a Hollandiától Németországgal együtt az alap számára korábban elkülönített 130 millió eurót.

Borrell közleménye hangsúlyozza, hogy az Ukrajnának nyújtott segély nemcsak az ország stratégiai támogatása szempontjából fontos az orosz fenyegetéssel szemben, hanem optimális befektetés Európa békés jövőjébe. A fegyver- és lőszergyártás az európai védelmi ipart is erősíti.

Európának fel kell készülnie az esetleges oroszországi agresszióra, és hangsúlyozza, hogy az agresszió lehetőségével szembeni bizalmatlanság csak a területi terjeszkedésre ösztönöz.

Megjegyzendő, hogy az európai hadiipari komplexum fejlesztése kulcsfontosságú az Oroszországgal való konfliktusok elkerülésében.

Részvény: