Fazekas Sándornak két héten belül másodszor is javítania kellett a vagyonnyilatkozatát

Először milliós nagyságrendet tévedett Fazekas Sándor, majd a céges osztalékbevételét felejtette el beírni, amit most pótolt.

Javított, átdolgozott kiadással jelentkezett a volt agrárminiszter, aki ismét módosította alig több, mint két hete leadott képviselői vagyonnyilatkozatát. “Két héten belül már másodszor javíttattuk ki Fazekas Sándor volt agrárminiszterrel a január végén közzétett 2023-as bevallását. Köszönjük, hogy segíthettünk, képviselő úr!” – jelezte a Facebookon a K-Monitor közpénz- és korrupciófigyelő civil szervezet.

Fazekas Sándor leadott nyilatkozatában elsőre is a K-Monitor vett észre egy hibát. A hvg.hu is írt róla, hogy a politikus tévedett hat nullát, hiszen 19,5 forint takarékban elhelyezett megtakarítást és 2,1 forint készpénzt vallott be a kézzel kitöltött dokumentumban. Ezt a sajtóhírek hatására a képviselő hamar javította is 19,5 millió és 2,1 millió forintra.

Másodszor pedig a K-Monitor – már az Országgyűlés Mentelmi Bizottságához fordulva – arra hívta fel a figyelmet, hogy a céges tulajdonából származó osztalékot sem vallotta be a kormánypárti politikus. A jelzés nyomán Fazekas másodszor is módosírotta vagyonnyilatkozatát.

Egyrészt bevallotta 9 milliós osztalékát (pontosabban egy x-et helyezett el a 3-as kategóriánál, ami a fél- és egymillió közötti havi bevételeket jelenti, pontos összeget ugyanis nem kell megadni). Egy másik ponton is módosított a nyilatkozatán: az Állatorvosi Egyetem mögötti alapítvány kuratóriumi tagságából származó, 1 és 5 millió Ft közötti bevételéről is számot adott.

A K-Monitor emlékeztetett: a jelenlegi vagyonnyilatkozati rendszert Orbán Viktor Európa legszigorúbbikának nevezte, “de annak, hogy Fazekas kétszer is valótlan adatokat tartalmazó nyilatkozatot adott le, a semmiféle következménye sincs”. Az uniós nyomásra kikényszerített új korrupcióellenes stratégia azonban előirányozza a szankciók beiktatását – hívták fel a figyelmet.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240215_Fazekas_Sandor_vagyonnyilatkozat_K_Monitor

Részvény: