Ezért húzódik a mini-Dubaj építése, rengeteg mérgező hulladékot kell elszállítani

A budapesti rákosrendezői ingatlanokból a családoknak és a cégeknek legkésőbb május végéig kell kiköltözniük.

 Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) tájékoztatása szerint a Rákosrendező állomás területére tervezett beruházás helyszínén jelenleg  

Budapest egyik legnagyobb illegális hulladéklerakójának felszámolása zajlik.

A sok esetben komoly egészségkárosító hatással bíró hulladék elszállítása a környéken élők és minden budapesti érdeke. Az eddig helyzet láthatóan eddig se az ott élőket és az érintett kerületi önkormányzatokat nem zavarta, de a minisztérium megteremti az ott élőknek és minden budapestinek az egészséges, rendezett és fejlődő környezetet – tájékoztatta a tárca a Népszavát.

A rákosrendezői területen lévő kommunális és egyéb hulladék felmérése már meg is történt, e szerint

  • a felszíni hulladéklerakással érintett terület nagysága 126 425 négyzetméter (12,6 hektár),
  • az illegálisan elhelyezett hulladékok teljes becsült mennyisége meghaladja a 190 000 köbmétert.

Utóbbi jelentős része egészségre ártalmas, így annak elszállításakor a területen illetéktelenek nem tartózkodhatnak, ezért is volt sürgető a fejlesztendő terület kiürítése.

Jelenleg a hulladékmentesítést és a kármentesítést célzó közbeszerzési kiírások összeállítása zajlik.

A hulladékmentesítés a tervek szerint idén év végéig tart. A felszín alatti szennyezettség felmérése, illetve a mentesítésre alkalmas műszaki megoldás tervezése azonban csak 2025 szeptemberére fejeződik be. Az építkezés csak a kármentesítés befejezése után kezdődhet meg

– közölte a minisztérium.

A lap megkereste a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságot is, arról érdeklődve, hogy vajon mitől gyulladtak ki két hete a vasúti talpfák megszűnt vágányok területén, de csupán ezt a választ kapta:

A tűzvizsgálati eljárás folyamatban van, így nem tudunk bővebb felvilágosítást adni a keletkezési okokról.

Hozzátették, hogy a katasztrófavédelmi mobil labor az oltás ideje alatt a tűz százméteres körzetében, valamint lakott területen végzett méréseket. Lakott területen határérték feletti veszélyes anyag nem volt kimutatható, a füst szagát lehetett a környéken érezni lehetett. 

Ahogy azt már az Economx.hu is többször megírta: a kormány Rákosrendezőn 10 milliárd dolláros arab befektetéssel akar új millenniumi városrészt építeni.

Forrás:https://www.economx.hu/belfold/mini-rakos-dubaj-rakosrendezo-hulladek.788748.html

Részvény: