Ez a 6000 mikrofonos érzékelő árulkodik az ukránoknak, amikor Oroszország a levegőben közelít

Ukrajna már 6000 darab akusztikus érzékelőt telepített az ország területén, hogy idejében felderítse az oroszok közeledő öngyilkos drónjait. Az Egyesült Államok kedvet kapott egy hasonló rendszer kifejlesztéséhez.

Az Egyesült Államok hadserege olyan új akusztikus érzékelők kifejlesztését fontolgatja, amellyel a jövőben hatékonyabbá válhat a dróntámadások kivédése – számolt be róla a The War Zones. Az inspirációt az az ukrán fejlesztés adta, ami jelenleg az orosz dróntámadásokat hivatott jelezni.

Az Interesting Engineering szerint a tervezett amerikai rendszer az amerikai katonák védekezését könnyítheti meg a nagy hatótávolságú kamikaze drónok ellen például a Közel-Keleten.

James Hecker, az amerikai légierő európai és afrikai légierejét, valamint a NATO Szövetségi Légi Parancsnokságát vezető tábornok nemrég egy katonai konferencián magyarázta el, hogy az ukrán hadsereg hogyan hozott létre országszerte több ezer akusztikus érzékelőből álló hálózatot az orosz kamikaze drónok észlelésére és nyomon követésére.

A rendszer lehetővé teszi, hogy megfelelő időben riasszák a légvédelmet, és csapatokat mozgósítsanak a drónok lelövésére. A megoldásról a britek második világháborús fejlesztése juthat az ember eszébe: a radarok feltalálása előtt nagy, ívelt betonfalakat, úgynevezett akusztikus tükröket készítettek, hogy idejében észleljék az érkező német repülőgépeket.

Hercek szerint a mikrofonokból álló rendszert nem lenne nehéz kiépíteni, akár egy mobiltelefon segítségével is létre lehet hozni egy egységet. Ukrajnában összesen 6000 darabot telepítettek, amik hatékonyan jelzik az olyan kamikaze drónok érkezését, mint például az iráni Shahid 136.

Hecker azt mondta, 6–12 hónapon belül szeretné látni az amerikai rendszer első prototípusait egy fix helyre rögzíthető léggömb formájában. Egy ilyet csak erős szél esetében kellene a földre visszahúzni, egyébként hosszú időn át tehetné a dolgát a légtérben.

Forrás:https://hvg.hu/tudomany/20240312_ukrajna-legvedelem-ongyilkos-dronok-dronelharitas-akusztikus-tukor-erzekelok-mikrofon-leggomb

Részvény: