Évi 32 milliárd forintot bukhatnak a független benzinkutak a kormány adómódosításával

A Független Benzinkutak Szövetsége petícióval tiltakozik az extraprofit adó szabályainak átírása ellen.

Évi 32 milliárd forintot vesz el a kisebb, zömében családi tulajdonú, és a vidék ellátásában kulcsszerepet játszó benzinkutaktól a kormány múlt heti adóváltoztatása a Független Benzinkutak Szövetsége szerint. Az FBSZ ezért petícióval tiltakozik a lépés ellen a kormánynál, mondta el a Népszavának Egri Gábor, a szövetség elnöke.

Mint ismert, a kormány múlt csütörtöki rendeletében majdnem teljes egészében egységesítette az üzemanyag értékesítése után fizetendő extraprofit adót 2024-től. Az évi 500 millió és 30 milliárd forint közötti nettó árbevételű töltőállomások jövőre a mostani, 0,15 százalékos sarc hússzorosát fizetik meg extraprofitadóként, a 30 milliárd és 100 milliárd közötti adóalapúak pedig az eddigi 1 százalék tripláját, miközben a 100 milliárd forintnál is nagyobb forgalmú kutak terhe pont, hogy csökken, az eddigi 4,5 százalékhoz képest másfél százalékkal. Egyedül az évi 500 millió forint nettó árbevétel alatti kutak helyzete nem változik, nekik továbbra sem kell különadót fizetniük.

Egri szerint a fehér kutak, vagyis az 500 millió és 30 milliárd közötti árbevételűek költségei így 5-10 forinttal nőnek az értékesített üzemanyagok literje után, míg a nagy kútláncoknál hasonló mértékben csökkennek a terhek. A kis kutaknak Egri szerint mindenképpen meg kell emelniük az áraikat, ezzel csökken a versenyelőnyük a nagyokkal szemben, a vidéki tankolók költségei pedig nőnek. Emellett minden kútkategória jövőre 40-41 forintos emelésre kényszerül az üzemanyagok megugró jövedéki adója miatt.

A nagy kútláncok Egri szerint az árstop adta lehetőséggel élve a fehér kutak sok korábbi nagyvevőjét átcsábították magukhoz, mert ugyanannyiért kellett adniuk az üzemanyagot, viszont elérhetőbbek voltak. Ezeket az ügyfeleket a nagyok hosszú távú szerződésekkel magukhoz is kötötték.

A fehér kutak piaci részesedése a Népszava szerint az árstop előtt, 2021-ben 33 százalékos volt, 1,85 milliárd liter üzemanyagot forgalmaztak, tavaly részesedésük 24 százalékra csökkent, forgalmazott üzemanyag-mennyiségük pedig 1,5 milliárd literre.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20231107_extraprofit_ado_fuggetlen_benzinkutak_bukas_32_milliard_peticio

Részvény: