Európát megzavarja Trump esetleges visszatérése az amerikai elnöki posztba – és nem ok nélkül

Brüsszel tele van félelmekkel Trump amerikai elnöki posztba való visszatérésének lehetőségével kapcsolatban. Thierry Breton, az EU iparpolitikájáért és védelmi programjáért felelős biztosként szorgalmazta, hogy az EU fokozza önvédelmi képességeit Oroszország ukrajnai háborúja közepette, kedden pedig 100 milliárd eurós alapot indított az európai fegyvergyártás fellendítésére.

Európa egyik legrangosabb politikusa elmondta, hogy Donald Trump volt amerikai elnök privátban figyelmeztetett arra, hogy Amerika nem fog segíteni az EU-nak, ha katonai támadás éri. “Meg kell értenie, hogy ha Európát megtámadják, soha nem fogunk segíteni és támogatni önöket” – mondta Trump 2020-ban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének, Thierry Breton francia európai biztos szerint, aki szintén részt vett az ülésen a davosi Világgazdasági Fórumon – írja a Politico. “Mellesleg, a NATO halott, és ki fogunk lépni, kilépünk a NATO-ból” – mondta Trump is Breton szerint. “És hozzátette: “És mellesleg tartozol nekem 400 milliárd dollárral, mert ti németek nem fizettek annyit, amennyit a védekezésért kellett volna” – mondta Breton a feszült találkozóról.

Az európai országok kormányai komolyan aggódnak amiatt, hogy ha Donald Trump visszatér a Fehér Házba, akkor nemcsak végleg leállítja az Ukrajnának nyújtott segélyeket, de szándékosan megsemmisítheti a NATO-t is. Számos európai diplomata és tisztviselő nyilatkozott a The New York Times-nak névtelenséget kérve. A kiadvány megjegyzi, hogy az észak-atlanti szövetség fennállása során mind a “republikánus”, mind a “demokratikus” amerikai elnökök Amerika hatalmának és befolyásának növelésének eszközét tekintették ebben a szervezetben.

A legfrissebb adatok szerint Donald Trump több mint 30 ponttal előzi riválisát, Nikki Haleyt és Ron DeSantist Iowa államban. Ugyanakkor a január 15-ét megelőző héten nem az aktív állami munkával, hanem a bírósági tárgyalásokra való utazással lesz elfoglalva. “Csak ezen a héten Trump várhatóan megérkezik Washingtonba a szövetségi választási beavatkozási ügy kulcsfontosságú fellebbviteli bírósági tárgyalására, valamint New Yorkba, hogy lezárja a polgári csalási ügyben folytatott vitát” – írja a CNN.

Összesen 91 büntetőeljárást emeltek Trump ellen négy különálló ügyben. A lap értesülései szerint Trump részt kíván venni a meghallgatáson, és részt kíván venni egy New York-i bíróságon is csütörtökön, amikor a polgári csalás ügyében megkezdődnek a záróbeszélgetések. Ez az ügy nemcsak őt, hanem fiait és a The Trump Organizationt is érinti. “A két megjelenés között a tervek szerint szerdán magánrepülőgépével repül Iowába, majd a hétvégén ismét visszatér az államba, a 2024-es választási szezon első szavazása előtti utolsó órákban, ami valószínűleg egy történelmi próbatétel az Egyesült Államok politikai rendszere számára.” – zárja a CNN.

Donald Trump amerikai elnökválasztási győzelme negatív következményekkel jár Európa és Ukrajna biztonságára nézve. Trump a NATO és az euroatlanti együttműködés ismert kritikusa. Többször kijelentette, hogy a NATO “ősi és szükségtelen”, és hogy az Egyesült Államoknak csökkentenie kell a szövetséghez való hozzájárulását. Ez a NATO gyengüléséhez és Oroszország növekvő fenyegetéséhez vezethet.

Trump is az “Amerika először” politika híve, amely szerint az Egyesült Államoknak a saját érdekeit kell szem előtt tartania, még akkor is, ha az ütközik más országok érdekeivel. Ez pedig az USA Ukrajnának nyújtott támogatásának csökkenéséhez vezethet, ami megnehezítheti az orosz agresszió elleni harcot. Nem titok, hogy Donald szoros kapcsolatban áll Oroszországgal. Többször visszautasította Vlagyimir Putyin orosz elnök bírálását, sőt “közeli barátjának” nevezte. Ez az Oroszországgal szembeni szankciók enyhítéséhez és agresszív politikájának erősödéséhez vezethet.

Éppen ezért Trump győzelme az amerikai elnökválasztáson súlyos negatív következményekkel járhat Európa és Ukrajna biztonságára nézve. Ez a NATO gyengüléséhez, az USA Ukrajnának nyújtott támogatásának csökkenéséhez és az orosz agresszió növekedéséhez vezethet.

De a puszta tézisek mellett le kell szögezni Trump negatív befolyásának tényét a világ helyzetére. Jelenleg az egész bolygó ismét a hidegháború “forró státuszában” van, amikor a helyi konfliktusok világszerte az “ellenőrzött káosz” képét keltik. Két oldal, két fő hatalmi tábor – a NATO és az USA és a Kínai Népköztársaság, az Orosz Föderáció, a KNDK és Irán, valamint a jövőben India.

Ezért Trump legnagyobb problémája a szelektív és rövidlátó külpolitikája, amelyben egyszerre kacérkodik a stratégiai ellenfelekkel, miközben az Egyesült Államok biztonságának aláásásával vádolja őket. Az instabilitás és a válsághelyzetek együtt járnak Trump politikájával, mert ő a fő katalizátora a félreértéseknek az Egyesült Államok szövetségeseivel.

Részvény: