Európa legnagyobb széngyára kerül orosz kézre Avdijivkában

Az orosz hadsereg hétfőn teljesen elfoglalta a még a Szovjetunió idején felhúzott hatalmas széngyárat a lerombolt Avdijivkában – derült ki az orosz hadügyminisztérium közleményéből.

Az ukrajnai Avdijivka elfoglalása kilenc hónap után kétségtelenül Oroszország legnagyobb győzelmét jelenti; ehhez fogható legutóbb tavaly májusban történt, amikor Bahmut városát sikerült bevenniük.

Az orosz védelmi minisztérium közölte: csapatai mintegy kilenc kilométert haladtak előre az ezer kilométeres frontvonalnak ezen a részén. Az orosz hadsereg a véres csata után folytatja az előrenyomulást.

Ukrajna indoklása szerin azért vonták ki a csapatokat, hogy megmentsék őket a heves harcok utáni teljesen bekerítéstől. Putyin fontos győzelemként üdvözölte Avdijivka elestét, és gratulált az orosz csapatoknak.

Avdijivka – amelyet az oroszok Avdejevkának neveznek – évtizdes évtizedes konfliktus során került az oroszok kezére. A város Oroszország számára különösen szimbolikus jelentőségű, mivel 2014-ben rövid időre rátették a kezüket a Moszkva által pénzelt szeparatisták, akik Kelet-Ukrajna egy részét elfoglalták ugyan, hogy aztán az ukrán csapatok visszafoglalják a területet, és kiterjedt erődítményt építsenek.

Avdijivka a donbászi ipari régióban fekszik, 15 km-re az oroszok által megszállt Donyecktől. A szovjet korszakban épült kokszüzem Európa legnagyobb széngyárai között ismert.

Olekszandr Szirszkij vezérezredes, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka szombaton közöte, hogy az ukrán csapatokat a városon kívülre, biztonságosabb állásokba vonták vissza, „hogy elkerüljék a bekerítést, és megóvják a katonák életét és egészségét”.

Oroszország szombaton közölte, hogy erői sorozatos vereségeket mértek az ukrán erőkre az 1000 kilométeres frontvonal mentén.

Forrás:(Reuters)

Részvény: