Észak-Koreai fenyegetés

Ukrajna, Litvánia, Litván Seimas, Vlagyimir Zelenskyi és Gitanas Nauseda, partnerség

Január 10-én New Yorkban ülésezett az ENSZ Biztonsági Tanácsa, amelyen az Észak-Koreából Oroszországba történő fegyverszállítás kérdését tárgyalták.

Ukrajna és az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai, Franciaország, Japán, Málta, a Koreai Köztársaság, Szlovénia, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok határozottan elítélték, hogy Oroszország és Észak-Korea megsértette a Biztonsági Tanács határozatait, amelyek tiltják a Észak-koreai fegyverek kivitelét.

„A fegyverek KNDK-ból Oroszországba történő exportja súlyosan megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának számos határozatát, amelyek megtiltják az ENSZ-tagállamoknak, hogy fegyvereket vagy kapcsolódó anyagokat vásároljanak a KNDK-tól. Minden jogsértés sokkal veszélyesebbé teszi a világot. A Biztonsági Tanács egy állandó tagja pedig, aki készségesen megengedi ezeket a jogsértéseket, egyértelműen pozíciója kihasználását mutatja” – hangsúlyozza a közlemény.

Az is szerepel, hogy Oroszország már többször támadta Ukrajnát észak-koreai rakétákkal – 2023. december 30-án, január 2-án és 2024. január 6-án.

Az anyag elkészítése során Szergej Kiszlica, Ukrajna állandó ENSZ-képviselőjének, Zhang Jun, Kína állandó ENSZ-képviselőjének, Barbara Woodworth, Nagy-Britannia ENSZ-es állandó képviselőjének, Krzysztof Scherski, Lengyelország állandó képviselőjének az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén elhangzott nyilatkozatait használták fel.

A Biztonsági Tanács ülésén Ukrajna állandó ENSZ-képviselője, Szergej Kiszlica elmondta, hogy a harkovi ügyészség az orosz lövöldözést követően olyan rakétát fedezett fel, amely “vizuálisan és technikailag különbözik” a hagyományos orosz rakétáktól.

A diplomata szerint, a szakértőkre hivatkozva: “olyan volt, mint az egyik észak-koreai rakéta.

Az észak-koreai fegyverek kivitelét az ENSZ Biztonsági Tanácsának számos határozata kifejezetten tiltja.

Csang Jun, Kína ENSZ-képviselője pedig azt a véleményét fejezte ki, hogy Ukrajnának és Oroszországnak “fokoznia kell erőfeszítéseit” a béketárgyalások közeljövőben történő újraindítása érdekében. Megjegyezte, hogy Kína mindig támogatja a béke és a párbeszéd gondolatát, és mély aggodalmának adott hangot az ukrajnai helyzet miatt.

A konfliktusban érintett valamennyi félnek nyugodtnak kell maradnia és önmérsékletet kell tanúsítania – tette hozzá a diplomata.

Nagy-Britannia állandó képviselője, Barbara Woodworth ugyanakkor kifejtette a korábban Észak-Koreához tartozó rakéták Oroszország általi használatának lényegét.

Szerinte az Orosz Föderációba irányuló ilyen szállítások “a gondatlanság és a kétségbeesés jele. Az ilyen akciók „számos határozatot sértenek”. Valamennyi országnak abba kell hagynia a fegyverszállítást Oroszországnak – mondta, hozzátéve, hogy „az Oroszország külföldi fegyverekhez való hozzáférésének elzárása segít véget vetni ennek a háborúnak”.

Krzysztof Scherski lengyel nagykövet beszédében emlékeztetett arra, hogy Ukrajna „barbár és cinikus” támadásokat szenvedett el.

„Úgy tűnik, Moszkva meg van győződve arról, hogy képes lesz legyőzni az ukrán ellenállást… Ezért a mi feladatunk az, hogy bebizonyítsuk, az agresszor téved” – hangsúlyozta.

Szerinte Ukrajna szövetségesei jelenleg nem engedhetik meg maguknak, hogy fáradjanak.

„Valójában mindent meg kell tennünk, hogy növeljük Ukrajna támogatását. Túl nagy a tét” – tette hozzá.

Miközben Oroszországba exportál rakétákat, Észak-Korea Ukrajnát használja kísérleti terepként az ázsiai-csendes-óceáni térségben használható nukleáris rakétáihoz.

Emlékeztetünk arra, hogy a múlt héten a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának koordinátora, John Kirby arról számolt be, hogy Oroszország Ukrajna elleni támadásokhoz már használt rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat, amelyek korábban Észak-Koreához tartoztak. Elmondása szerint az egyik csapást Zaporozsje régióba mértek, ami következtében a rakéta lakatlan területet ért el. Ezen információk után az Egyesült Államok összehívta az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy megvitassák az észak-koreai rakéták Oroszországba szállítását.

Oroszországnak nincs helye az ENSZ Biztonsági Tanácsában, mert dacosan megsérti az általa e testületen belül hozott határozatokat, amelyek célja az ázsiai-csendes-óceáni térségben kialakult helyzet eszkalálódásának megakadályozása.

Részvény: