Észak-Korea ismét rakétákat indított, Washington ha kell, mindent bevet

Észak-Korea két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát indított kedden – közölte Dél-Korea egy nappal azután, hogy öt év óta a legnagyobb közös hadgyakorlatot kezdte meg az Egyesült Államokkal.

A dél-koreai vezérkari főnökök egyesítette bizottsága arról számolt be, hogy két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát észleltek, amelyeket a Keleti-tenger irányába bocsátották fel Dél-Hvanghe tartomány Jangjon településének térségéből reggel 7 óra 41 perc és 7 óra 51 perc között.

Phenjan vasárnap két robotrepülőgépet indított egy tengeralattjáróról a „Szabadságpajzs” elnevezésű közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok kezdetének előestéjén.

Megpiszkálták Phenjan bajszát
Észak-Korea szerint az indítás célja „nukleáris elrettentő képességeinek ellenőrzése” volt, miközben bírálta a két szövetséges közötti gyakorlatokat.

Az ilyen katonai gyakorlatok, amelyek a két szövetséges szerint Phenjan növekvő fenyegetéseivel szemben hivatottak fellépni, rendszeresen kiváltják Észak-Korea haragját. Phenjan ezeket a manővereket területe elleni megszállás főpróbájának tekinti, és válaszul „megsemmisítő” fellépést ígér.

Kim Dzsongun szerint Amerika hadat üzen azzal, ha lelövi a tesztrakétáját

Észak-Korea közölte, hogy minden olyan lépés, amely az egyik tesztrakétájának lelövésére irányulna, hadüzenetnek minősülne, és az Egyesült Államok és Dél-Korea közös hadgyakorlatát okolta a növekvő nemzetközti feszültségekért.
Phenjan 2022-ben „visszafordíthatatlannak” minősítette atomhatalmi státuszát, és az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait megsértve rekordszámú ballisztikus tesztet hajtott végre.

Washington a jóbarát
A múlt héten Kim Dzsong Un észak-koreai vezető elrendelte hadseregének, hogy fokozza a katonai manővereket egy „valódi háborúra” való felkészülés jegyében.

Washington többször is megerősítette „megingathatatlan” elkötelezettségét, hogy megvédi Dél-Koreát, felhasználva „katonai képességeinek teljes skáláját, beleértve a nukleáris képességeket is”.

Forrás:https://www.napi.hu/kulfold/haboru-raketa-eszak-korea-washington.768658.html

Részvény: