Észak-Korea először orosz turisták számára nyílik meg

Több mint háromévnyi komoly határlezárások után ők lehetnek az első külföldiek, akiket beengednek az országba.

Egy orosz csoport tagjai lehetnek az első turisták, akiket a koronavírus-járvány miatt 2020-ban bevezetett határzár után beengednek Észak-Koreába – írja Reuters.

A Kim Dzsong Un által vezetett diktatúra a COVID-19 terjedése idején a világ egyik legszigorúbb határellenőrzését vezette be, és az elmúlt több mint három évben soha nem nyitotta meg teljesen újra a határait a külföldiek előtt.

Az észak-koreai utazás lehetőségét egy vlagyivosztoki székhelyű utazási iroda hirdette meg. A négynapos túra február 9-én indul, és az online útiterv szerint Phenjanban és egy síparadicsomban is lesznek megállók.

Az erről szóló Telegram-posztban azt írják, hogy a turistaút lehetőségét akkor szervezték le, amikor Oroszország távol-keleti, Észak-Koreával határos Primorszkij Kraj régiójának kormányzója decemberben Phenjanba látogatott tárgyalásokra.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, Kim Dzsong Un és Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptemberben Kelet-Oroszországban tartott csúcstalálkozót, ahol a nemzetközi szankciók ellenére gazdasági, politikai és katonai téren az együttműködés elmélyítését ígérték. 

Bár az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai korlátozzák az Észak-Koreával való üzletkötést az ország nukleáris fegyver- és ballisztikusrakéta-programja miatt, ezek a turizmusra általában nem vonatkoznak.

A világjárvány kitörése előtti évben Észak-Koreában megugrott a kínai turisták száma, akik a szöuli székhelyű NK News becslése szerint 2019-ben akár 175 millió dollár többletbevételt is biztosíthattak a pénzszűkében lévő országnak.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20240112_EszakKorea_varja_az_orosz_turistakat

Részvény: