Erős földrengés rázta meg Kínát, legalább 65-en meghaltak

Legalább 65 ember meghalt és több százan megsérültek a Richter-skála szerinti 6,6-os erősségű földrengés, illetve a rengés okozta földcsuszamlásban Kína délnyugati részén – közölte kedden az állami média alapján a BBC.

A földrengés epicentruma egy hegyvidéki területet sújtott Szecsuán tartományban, amely a Tibeti-fennsík peremén fekszik, ahol tektonikus lemezek találkoznak, és rendszeresen vannak rengések. A földrengés megrázta az épületeket Csengtu tartomány fővárosában, amelynek 21 millió lakosa van koronavírus-járvány miatti karanténban.

Az abcnews azt írja, a tibeti Garze városában 37 ember vesztette életét, az áramszolgáltatás megszűnt és megrongálódtak az épületek. A mentőalakulatok 50 ezer ember számra állítottak fel sátrakat, akiket a földrengés miatt lakhatatlanná vált otthonaikból evakuáltak. Közel 250 sérültet jelentettek, és további legalább 12 embert eltűntként tartanak nyilván. A földrengés epicentrumától 200 kilométerre fekvő Csengtuban is megremegtek az épületek.

Kínában az elmúlt évek leghalálosabb földrengése egy 7,9-es erősségű földrengés volt 2008-ban, amely közel 90 ezer ember halálát okozta Szecsuánban.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/09/06/foldrenges-kina-65-en-meghaltak-szecsuan-koronavirus-karanten-foldcsuszamlas/

Részvény: