Erdogan: Svédország „ne számítson” török támogatásra a NATO-csatlakozásban

A határozott kijelentés azt követően érkezett, hogy Stockholmban egy radikális, svéd állampolgárságú politikus elégette a Korán egy példányát.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn figyelmeztette Svédországot, hogy ne számítson országa támogatására a NATO-csatlakozáshoz, miután Ankara stockholmi nagykövetsége előtt Koránt égettek – írja a Bloomberg. Ez a kijelentés volt Erdogan első hivatalos válasza a szombati incidensre, amelyet egy iszlámellenes politikus követett el egy olyan tüntetésen, amelyet Törökország tiltakozása ellenére a svéd rendőrség jóváhagyott.

Rasmus Paludan, a Kemény Vonal nevű dán radikális párt vezetője – aki svéd állampolgár is – a tüntetésen az „iszlám és Recep Tayyip Erdogan török elnök svédországi szólásszabadságba való beavatkozási kísérlete” ellen tiltakozott. „Ha valaki szerint nem kell a szólásszabadság, máshol kell élni” – mondta az aktivista, aki komoly rendőri biztosítás mellett égette el a Korán egy példányát.

Tobias Billström svéd külügyminiszter a Twitteren „visszataszítónak” nevezte a történteket. „Svédországban messzemenően tiszteletben tartjuk a szólásszabadságot, de ez nem jelenti azt, hogy a svéd kormány vagy én magam támogatnám a tüntetésen kifejtett nézeteket” – írta.

Stockholmban két másik tüntetés is volt szombaton. Az egyiket a kurdokkal valós szolidaritás jegyében és Svédország NATO-csatlakozása ellen tiltakozva tartották, a másikat pedig törökbarát demonstrálók rendezték a török nagykövetség közelében. Mindhárom megmozdulást engedélyezte a rendőrség.

Svédország és Finnország tavaly május közepén kérte felvételét a NATO-ba Oroszország ukrajnai háborúja miatt. Törökország egyelőre nem hajlandó ratifikálni a NATO-felvételhez szükséges csatlakozási jegyzőkönyveket. A török vezetés húzódozását eddig azzal indokolta, hogy a két tagjelölt állam „terrorszervezeteket” támogat, mint például a betiltott Kurdisztáni Munkáspártot (PKK).

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230123_Erdogan_Svedorszag_nem_szamitson_torok_tamogatasra_a_NATOcsatlakozasban

Részvény: