ENSZ: az orosz hadsereg és a vele szövetséges erők kínozzák az általuk fogva tartottak egy részét

Aggasztó, hogy Oroszország nem teszi lehetővé hadifoglyai meglátogatását, pedig az ENSZ-nek bizonyítékai vannak arra, hogy az orosz hadsereg és a vele szövetséges erők kínozzák az általuk fogva tartottak egy részét, illetve rosszul bánik velük, ami háborús bűncselekménnyel érhet fel, jelentette ki az ENSZ ukrajnai emberi jogi missziójának vezetője pénteki genfi sajtótájékoztatóján.

Matilda Bogner kérdésre válaszolva beszélt az orosz fogságában lévő hadifoglyokról. Az MTI tudósítása szerint monda: az ENSZ megfigyelői ezzel szemben mindeddig akadálytalanul meglátogathatták az ukrán erők által fogva tartottakat, és dokumentálni tudták, hogy az ő esetükben is előfordult kínzás és rossz bánásmód, ami szintén lehet háborús bűncselekmény.

Az ENSZ bizonyítékaival kapcsolatban Bogner beszámolt arról, hogy sok fogságba eső ukránnak úgynevezett befogadó szertartáson kell átesnie, ami gyakorlatilag vesszőfutást jelent: a létesítmények bejáratánál felsorakozott orosz katonák között kell fel-alá futniuk, akik eközben felváltva ütlegelik őket.

Az ENSZ-tisztségviselő és csoportja arról is kapott információt, hogy egyes ukrán hadifoglyok az olenivkai börtöntáborban tuberkulózisban, illetve A típusú hepatitisz-fertőzésben szenvednek.

Az ENSZ képviselőjének kijelentésére reagálva Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette: Moszkva nem tud arról, hogy az ENSZ részéről bárki kereste volna az orosz hadsereget az ügyben. „Így, mivel nincs elég információjuk az esetről, Oroszország nem tud reagálni az ENSZ állítására”, tette hozzá.

Ukrajna februári megtámadása óta Oroszország következetesen tagadja, hogy rosszul bánna vagy kínzásnak vetné alá a fogságba ejtett embereket.

A sajtótájékoztatón az ENSZ-képviselő emellett felszólította Moszkvát, hogy emberi jogi alapon engedje szabadon azt a négy, várandós nőt, akit Oroszország szintén hadifogolyként tart fogva.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/09/09/orosz-ukran-haboru-elo-percrol-percre-visszafoglaltak-egy-fontos-varost-az-ukranok/#ensz-az-orosz-hadsereg-es-a-vele-szovetseges-erok-kinozzak-az-altaluk-fogva-tartottak-egy-reszet

Részvény: