Energoatom: kiszivárgás van a reaktor első köréből a Zaporozsjei atomerőmű 5. számú blokkjánál

November 16-án rendkívüli reagenskiszivárgás történt az első körből a másodikba a Zaporozsjei atomerőmű 5-ös számú blokkjánál, amely ideiglenesen az oroszok ellenőrzése alatt áll. Ez az incidens azt mutatja, hogy az oroszok hanyagul használják Európa legnagyobb atomerőművét, ami súlyos következményekkel járhat Ukrajnára és a világ közösségére nézve.

Az Energoatom beszámol erről az esetről. Szerintük az orosz személyzet alkalmatlansága miatt, különösen a vegyi műhely műszakvezetője miatt, aki elvesztette uralmát a speciális víztisztító szűrők telítettsége felett, az első körből bórsavoldattal viz kezdett bejutni a gépház légtelenítőjébe, és onnan ismét az összes gőzfejlesztőbe.

“Az oroszok tettei teljesen alkalmatlanok” – hangsúlyozta Petro Kotin, az Energoatom elnöke.

Az orosz adminisztráció esztelenül használja Európa legnagyobb atomerőművét, hogy nukleáris nyomást gyakoroljon Ukrajnára és a világra. A megszállók megsértették a Zaporozsjei atomerőmű szabványos működési módját, amely az ukrán személyzetnek köszönhetően biztosította a biztonságot és a megbízhatóságot. A Zaporozsjei atomerőmű orosz személyzetének intézkedései teljesen összeegyeztethetetlennek bizonyultak a kompetencia követelményeivel.

A reagensek kiszivárgásával kapcsolatos incidens az orosz megszállók illegális tettei miatt következett be, akik illegálisan “forró” állapotba kapcsolták a Zaporozsjei atomerőmű 5. számú blokkját. Kotin szerint a megszállók ilyen cselekedetei károsíthatják a gőzfejlesztők csöveit, ami sérti az erőmű biztonságos működésére vonatkozó normákat.

“A megszállók tevékenységükkel ismét veszélyeztetik az állomás üzembiztonságát, a berendezések folyamatos leromlását, valamint a veszélyes meghibásodások gyakoriságának növekedését okozzák. Ez pedig bármikor vészhelyzethez vezethet” – hangsúlyozta Kotin.

Sőt, hasonló manipulációk a 3. számú blokkkal is előfordulnak. Meg kell jegyezni, hogy a 3. számú blokkat megpróbálják kivonni a javításból, és “forró” állapotba helyezni azzal a céllal, hogy az 5. blokkat “hideg” állapotba hozzák. Az Energoatom emlékeztetett arra, hogy a Zaporozsjei atomerőműben már számos vészhelyzet fordult elő az engedélyfeltételek megszállók általi megsértése miatt, amelyek közül az utolsó 2023. november 14-én történt.

“Emellett az állomás jelenlegi “vezetőinek” abszurd döntése, miszerint az állomás “forró” állapotba került és jelentősen megnövekedett a folyékony radioaktív hulladék mennyisége az állomás területén, ami potenciálisan károkat okozhat a személyzetnek, a lakosságnak és a környezetnek” – magyarázta az Energoatom.

A katasztrófa megelőzésének egyetlen módja, ha az oroszokat az atomerőmű elhagyására kényszerítik, és visszaállítják Ukrajna ellenőrzését és NAÜ akadálytalan hozzáférését.

Részvény: