„Én is ideges lennék”, „jobbulást kívánok” – odaszólogatásokkal tűzdelt vita a parlamentben arról, hogy Orbán miért tárgyalt Putyinnal Kínában

Szabó Tímea szerint másutt hazaárulásnak hívják, amit Orbán csinál, nem sokkal később Kövér László házelnök lekapcsolta a mikrofonját. Menczer Tamás válaszul többször is idézett egy Medián-felmérést, miszerint a Párbeszédnek nincs támogatója. De válaszolt érdemben is a putyinos-kínás felvetésekre.

Felszólalása közben vette el a szót a párbeszédes Szabó Tímeától Kövér László a parlament keddi ülésén, a fideszes házelnök azzal kommentálta az egyébként öt és fél percnyire húzódó napirend előtti felszólalás berekesztését, hogy „méltányosan jártam el önnel szemben”.

Szabó Tímea éppen ott tartott a felszólalásában (Facebookon itt nézheti meg), hogy „ez lenne a szuverenitás? Más országban ezt az ország kiárusításának, gyarmatosításnak, hazaárulásnak hívják, és felszólítjuk a Fidesz-kormányt, hogy Kína és Oroszország kiszolgálása helyett…” – és ekkor halkult el a mikrofonja, de ő folytatta az odaszólogatást mikrofonon kívül is, amikor Menczer Tamás külügyi államtitkár már nekikezdett a válaszának.

Szabó előtte egyébként arról beszélt, hogy

nincsen érvényes és hiteles mondása a Fidesznek a magyar függetlenségről és szuveneritásról,
Orbán Viktor a magyar nemzeti ünnep környékén éppen Putyinnal tárgyalt a Kínai Kommunista Párt meghívására, ahol ott voltak az iszlamista tálibok is.
már Erdogan is benyújtotta a svéd NATO-csatlakozásról szóló dokumentumot a török parlamentnek, illetve hogy
szerinte továbbra is napirenden van a kínai logisztikai központ megépülése Budapest szélén.
Menczer Tamás erre azzal válaszolt, hogy honnan tudhatnák Szabóék, hogy mi a magyar érdek, hiszen őket senki nem támogatja. Idézett egy Telexen megjelent Medián-felmérést azzal a kommentárral, hogy „nem a Századvég felmérése, ha esetleg hitelességi kérdést akar csinálni belőle”. A cikkben az áll, hogy „a Párbeszédnek az 1000 fős mintában egyetlen támogatója sem akadt”.

Szabó eközben Menczer háta mögül kiabálta, hogy képviselőik ülnek a parlamentben, mire Menczer közölte, hogy „én is ideges lennék, ha nullaszázalékos lenne a támogatottság”.

A külügyi államtitkár szerint a párbeszédesek vagy nem tudják, mi a magyar érdek, ezért nem támogatják őket a magyarok, vagy pontosan tudják, mi a magyar érdek, de nem azt képviselik. „Ha a magyarok nem támogatják, kik támogatják? Honnan jön a támogatottság, politikai instrukció, pénz?”.

Ami pedig az érdemi kérdéseket illeti, Menczer azt mondta, Putyinnal a német kancellár és a francia elnök tárgyal, „azt lehet? Mert arról nem készül fénykép?”

Azt is mondta, hogy „a békéért mindig hajlandóak vagyunk tárgyalni. A békéért az orosz elnökkel kell majd tárgyalni, ezzel barátkozzon meg”. Ami pedig a kínaiakat illeti, mondta Menczer, „önök háborúpártiak, minden gazdasági eredményt tönkretennének, az önök beruházásellenes politikájával tönkremennének a gazdasági eredmények”.

Aztán megismételte, hogy az „ezerfős mintában önöknek egyetlen támogatójuk sem volt”, majd azzal zárta a felszólalását, hogy „jobbulást kívánok”.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20231024_oktober_24_kina_oroszorszag_parlamenti_kozvetites_menczer

Részvény: