Elon Musk a világ urának képzelte magát, nem akárkitől kapott egy sallert

A Tesla és a legújabb kori amerikai űrrepülés megalkotójával, bolygónk leggazdagabb emberével kezd elszaladni a ló: egyre többször mondja meg a tutit a világ nagy kérdéseiben.

A Tesla és a legújabb kori amerikai űrrepülés megalkotójával, bolygónk leggazdagabb emberével kezd elszaladni a ló: egyre többször mondja meg a tutit a világ nagy kérdéseiben.

Az összehasonlítás annak a helyzetnek a meg nem értését jelezheti, hogy Tajvanon másik társadalmi rendszer van, mint Kínában, ahogy ez fennáll a két Korea esetében is, és így volt ez a hidegháborúban a két Németország esetében is. Csakhogy ott az egyesülés úgy ment végbe, hogy a kommunista rendszerű, a nép felhatalmazása nélkül vezetett keleti állam rendszere omlott össze, és lakosságának túlnyomó része támogatta a demokratikus és prosperáló Nyugat-Németországba való beolvadást.

Kommunizmus és antikommunizmus
Kína esetében ugyanakkor a szárazföldön 1949-ben lezajlott a kommunista hatalomátvétel, de Tajvan szigetét a kommunisták nem tudták elfoglalni, így megőrizte a kapitalista, piacgazdasági társadalmi rendszert. Az évtizedek során rendkívül prosperáló gazdaságú ország lett és a hidegháború vége után az utóbbi évtizedekben demokratizálódott is, olyannyira, hogy 2020-ban már az egyik legdemokratikusabb ázsiai országnak tartották.

Saját platformja van betiltva
Tajvan lakossága ragaszkodik az elért szabadsághoz és jóléthez, érthető módon nem vágynak vissza a kommunista párt örökös uralma alatt álló anyaországhoz. A tajvani külügyminiszter reagált is Musk felszólalására, mégpedig az általa tulajdonolt X-en, korábbi Twitteren. Közölte, hogy Tajvan nem a Kínai Népköztársaság része, nem eladó, és hozzátette: jobb lenne, ha Musk javasolná a kínai kormánynak az X, azaz Twitter engedélyezését, ha már ilyen jóban van velük.

Megjegyzését csípősen zárta a tajvani külügyminiszter: lehet, hogy Musk jó politikának tartja saját közösségi médiájának állami tiltását, ahogy annak tartotta Ukrajna tengeri válaszcsapásának megakadályozását is a betolakodó oroszok ellen a Starlink lekapcsolásával.

Szuperszámítógép hajtotta feljebb a Teslát
Nagyot ugrottak a Tesla részvényei egy elemzésre, amely szerint szuperszámítógépe jelentősen növelheti a cég várható bevételeit. A Morgan Stanley lett hiperoptimista az e-autó céggel kapcsolatban.

Forrás:https://www.economx.hu/nemzetkozi-gazdasag/elon-musk-kina-tajvan-starlink-tesla-x-twitter-saller.777465.html

Részvény: