Elmaradhat az oroszok hagyományos, nagy kirakat-hadgyakorlata

A ZAPAD, azaz Nyugat névre hallgató rendezvény inkább amolyan látványos seregszemlének számított, semmint valódi hadgyakorlatnak.

Nagy valószínűséggel lefújják az oroszok a hagyományos, nagy kirakat-hadgyakorlatukat, a ZAPAD-ot – írja a brit védelmi minisztérium. A rendezvényt elvileg szeptemberre tervezték és eddig minden egyes évben megtartották, ám a neve ellenére sokkal inkább showelemekkel tűzdelt seregszemlének nevezhető, mintsem hadgyakorlatnak.

2010 óta négyéves ciklusokban rotálta Oroszország a ZAPAD helyszíneit, hogy a csapatok az ország minden területén gyakorlatozhassanak, ám ez 2021-től megszűnt, azóta már kétévente Nyugat-Oroszország szolgál helyszínéül a rendezvénynek. Ezt tükrözi a neve is, ugyanis az eredetileg „Összevont Startégiai Gyakorlatnak” nevezett seregszemlét ezért is hívják ZAPAD-nak, azaz Nyugatnak.
Az áthelyezés oka egyértelműen arra utal, hogy az orosz hadvezetés folyamatosan egy NATO-val való konfrontáció eshetőségét latolgatja, ráadásul a ZAPAD 21 volt a legnagyobb orosz hadgyakorlat, amit a Szovjetunió összeomlása óta tartottak.

Ugyanakkor a parádé gyakorlati értéke erősen megkérdőjelezhető, már csak az orosz csapatok ukrajnai teljesítménye láttán is. Az esemény lemondása mögött azonban nem ez, hanem vélhetően a rendelkezésre álló csapatok alacsony száma és a felszerelés hiánya húzódik meg, nem beszélve arról, hogy az orosz vezetést valószínűleg a háborús időben tartott látványshowt esetlegesen érő belföldi kritikák is aggasztják.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230828_Oroszorszag_haboru_hadgyakorlat_lemondas_Zapad

Részvény: